Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 19 záznamů.  1 - 10další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Biologická analýza v blízké IR oblasti
Vašík, Lukáš ; Ronzhina, Marina (oponent) ; Čmiel, Vratislav (vedoucí práce)
Cílem této semestrální práce je získání informací o analýzách pomocí infračerveného záření. Zaměřena je zejména na optické analýzy v blízké IR oblasti. Teoretická část se zabývá vlivem infračerveného záření na látky a principy fungování IR spektrometrů.
Biologická analýza v blízké IR oblasti
Pirkl, Petr ; Janoušek, Oto (oponent) ; Čmiel, Vratislav (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce je zaměřená na získání informací o analýzách pomocí IR záření. Také se zabývá vlivem IR záření na látky a principy fungování IR spektrometrů. V rámci práce jsou zkoumány vzorky kávy. Zjišťuje se využitelnost k rozlišení mezi kofeinovou a bezkofeinovou kávou. Dále se zkoumají vzorky mouk. Zde se zkoumá přítomnost či absence lepku.
Application of Diffusive Gradients in Thin Films Technique in Food and Environmental Analysis
Reichstädter, Marek ; Čáslavský, Josef (oponent) ; Urík,, Martin (oponent) ; Diviš, Pavel (vedoucí práce)
This work studies development of Diffusive Gradients in Thin films (DGT) technique for determination of mercury (Hg) and other trace metals and further application possibilities of this technique. In this work, the DGT technique is developed for the determination of Hg and other trace metals in various liquid media. Two different Hg-specific ion-exchange resins were evaluated for application in the DGT technique – Purolite S924 and Cysteine-Modified Amino-Propyl silica (CAPS). The Purolite S924 is commercially available chelating resin, the CAPS resin was prepared under laboratory conditions by glutaraldehyde-mediated immobilisation of cysteine onto 3-aminopropyl functionalised silica. Both resins showed promising application potential in the DGT technique thanks to their good performance in solutions of a broad range of pH and ionic strength. The performance of the DGTs with the new resins was compared with the performance of the DGTs with the commonly used Chelex-100 and 3-mercaptopropyl functionalised silica resins. The major advantage of the S924 and CAPS resin is the ability of simultaneous assessment of Hg and other trace metals (Cu, Ni, Pb, Cd, Co). Due to different requirements on the resins used in the DGT technique for Hg and other trace metals, the DGT technique or simultaneous quantitative determination of Hg and other trace metals was not reported yet. Until now, the assessment of Hg and other trace metals have been performed by two separated types of the DGT samplers – one for Hg and one for other trace metals. That increased the number of samples produced and consumables used. The DGT technique with the CAPS resin was used for determination of metals in Oostende and Zeebrugge marine harbours in the Belgian coastal zone. Although the DGT technique was originally introduced as an environmental analysis tool, the application of the DGT technique in food analysis was also studied in this work. The performance of the DGT technique was validated in fish sauces and the effective diffusion coefficients of Hg and trace metals in the fish sauce were determined. Subsequently, the DGT technique was successfully applied to determine the concentration of mercury and other trace metals in fish sauce samples. To compare the new analytical procedure using DGT technique, fish sauces were also analysed directly by thermal decomposition gold amalgamation atomic absorption spectroscopy (TD-AAS) and also after microwave decomposition by sector field inductively coupled plasma mass spectrometry (SF-ICP-MS). Due to the preconcentration ability of the DGT technique, lower detection limits were achieved in comparison with the TD-AAS or the SF-ICP-MS. Moreover, the wear and corrosion of metal parts of the analytical instruments were eliminated by the ability of the DGT technique to separate the trace metals from the complex matrix of fish sauce.
Development of methods for genetic analysis of plant foods
Fialová, Lenka ; Brázda, Václav (oponent) ; Doškař, Jiří (oponent) ; Márová, Ivana (vedoucí práce)
Multiplex real-time PCR-HRM je analytická metoda, která v posledních letech získává pozornost. Našla si využití např. v diagnostických aplikacích, při kontrole bezpečnosti potravin, i při ověřování jejich autenticity. Optimalizovaná multiplex PCR reakce dokáže poskytnout stejné informace jako odpovídající singleplex PCR reakce za výrazně kratší dobu. První část této práce byla zaměřena na izolaci DNA jak z čerstvého ovoce, tak i z vybraných průmyslově zpracovaných potravin. Na čerstvém ovoci bylo testováno šest různých metod pro izolaci DNA – tři kolonkové kity, dva kity s magnetickými nosiči a jedna konvenční metoda. Z těchto metod byla vybrána jedna, která byla využita pro izolace DNA z různých typů potravin rostlinného původu. Posledně zmíněné experimenty zahrnovaly i optimalizaci zvolené metody. Druhá část této práce byla zaměřena na vývoj triplex PCR metody pro simultánní detekci borůvek, malin a jahod ve vybraných potravinách. Během izolace DNA se chlorid vápenatý ukázal jako vhodný prostředek k odstranění pektinu ze vzorků, a v několika komerčních výrobcích byla prokázána přítomnost malin pomocí sigleplex PCR, ale z naměřených dat byl vyvozen závěr, že pro získání spolehlivějších výsledků jsou potřebné další optimalizace vyvinuté triplex PCR metody.
Biologická analýza v blízké IR oblasti
Vašík, Lukáš ; Ronzhina, Marina (oponent) ; Čmiel, Vratislav (vedoucí práce)
Cílem této semestrální práce je získání informací o analýzách pomocí infračerveného záření. Zaměřena je zejména na optické analýzy v blízké IR oblasti. Teoretická část se zabývá vlivem infračerveného záření na látky a principy fungování IR spektrometrů.
Analýza senzoricky a toxikologicky významných látek v pivu
Vrzal, Tomáš
Jednou z nejvýznamnějších skupin toxikologicky významných látek v pivu jsou N-nitrosaminy. V této práci byla pozornost zaměřena zejména na netěkavé nitroso sloučeniny, jejichž koncentrace v pivu, chemická struktura a biologický účinek nejsou dosud známy. Z důvodu nedostatku znalostí o této skupině látek byla vyvinuta metoda pro jejich citlivou detekci prostřednictvím chemiluminiscenčního detektoru po plynově chromatografické separaci. Tato metoda zároveň umožňuje klasifikovat detekované nitroso sloučeniny do různých skupin (N-nitroso, C-nitroso a kombinace C-nitroso a nitro) a odlišit je od interferencí. Metoda využívá záznamu pyrolyzních profilů jednotlivých chromatografických píků, které jsou zpracovány pomocí diskriminační analýzy. Metoda byla vyvíjena za účelem nalezení a strukturní identifikace těchto dosud neznámých látek. Její aplikace na uměle nitrosovaný vzorek piva spolu s plynově chromatografickou analýzou s tandemovou hmotnostní detekcí vedl k strukturní identifikaci několika zástupců nitroso sloučenin. Senzoricky aktivní látky v této práci zastupují karbonylové sloučeniny a mastné kyseliny. Karbonylové sloučeniny - furfural a hydroxymethylfurfural - byly využity při vývoji mobilní, jednoduché, rychlé a objektivní metody pro in situ stanovení intenzity staré chuti piva, která je odrazem...
Application of Diffusive Gradients in Thin Films Technique in Food and Environmental Analysis
Reichstädter, Marek ; Čáslavský, Josef (oponent) ; Urík,, Martin (oponent) ; Diviš, Pavel (vedoucí práce)
This work studies development of Diffusive Gradients in Thin films (DGT) technique for determination of mercury (Hg) and other trace metals and further application possibilities of this technique. In this work, the DGT technique is developed for the determination of Hg and other trace metals in various liquid media. Two different Hg-specific ion-exchange resins were evaluated for application in the DGT technique – Purolite S924 and Cysteine-Modified Amino-Propyl silica (CAPS). The Purolite S924 is commercially available chelating resin, the CAPS resin was prepared under laboratory conditions by glutaraldehyde-mediated immobilisation of cysteine onto 3-aminopropyl functionalised silica. Both resins showed promising application potential in the DGT technique thanks to their good performance in solutions of a broad range of pH and ionic strength. The performance of the DGTs with the new resins was compared with the performance of the DGTs with the commonly used Chelex-100 and 3-mercaptopropyl functionalised silica resins. The major advantage of the S924 and CAPS resin is the ability of simultaneous assessment of Hg and other trace metals (Cu, Ni, Pb, Cd, Co). Due to different requirements on the resins used in the DGT technique for Hg and other trace metals, the DGT technique or simultaneous quantitative determination of Hg and other trace metals was not reported yet. Until now, the assessment of Hg and other trace metals have been performed by two separated types of the DGT samplers – one for Hg and one for other trace metals. That increased the number of samples produced and consumables used. The DGT technique with the CAPS resin was used for determination of metals in Oostende and Zeebrugge marine harbours in the Belgian coastal zone. Although the DGT technique was originally introduced as an environmental analysis tool, the application of the DGT technique in food analysis was also studied in this work. The performance of the DGT technique was validated in fish sauces and the effective diffusion coefficients of Hg and trace metals in the fish sauce were determined. Subsequently, the DGT technique was successfully applied to determine the concentration of mercury and other trace metals in fish sauce samples. To compare the new analytical procedure using DGT technique, fish sauces were also analysed directly by thermal decomposition gold amalgamation atomic absorption spectroscopy (TD-AAS) and also after microwave decomposition by sector field inductively coupled plasma mass spectrometry (SF-ICP-MS). Due to the preconcentration ability of the DGT technique, lower detection limits were achieved in comparison with the TD-AAS or the SF-ICP-MS. Moreover, the wear and corrosion of metal parts of the analytical instruments were eliminated by the ability of the DGT technique to separate the trace metals from the complex matrix of fish sauce.
Technologie výroby ochucených ciderů
Jarešová, Jana
Tato práce se zabývá technologií výroby ciderů, ochucených ciderů a především ledových ciderů založených na kryokoncentraci. Vyrobeny byly tři druhy cideru: klasický cider – fermentací jablečné šťávy, cider inspirovaný Quebeckým „cidre de glance“ ledovým ciderem – metodou kryokoncentrace a cider vymražený zpětně tzv. „applejack“ – vyrobený z části klasického cideru pomocí následné kryokoncentrace. První ročník byl z moštu odrůdy Idared, druhý ročník byl z moštu odrůdy Golden Delicious. Analyticky byl hodnocen obsah antioxidantů, alkoholu, zbytkového cukru, titrovatelných kyselin a hodnota pH.
Biologická analýza v blízké IR oblasti
Pirkl, Petr ; Janoušek, Oto (oponent) ; Čmiel, Vratislav (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce je zaměřená na získání informací o analýzách pomocí IR záření. Také se zabývá vlivem IR záření na látky a principy fungování IR spektrometrů. V rámci práce jsou zkoumány vzorky kávy. Zjišťuje se využitelnost k rozlišení mezi kofeinovou a bezkofeinovou kávou. Dále se zkoumají vzorky mouk. Zde se zkoumá přítomnost či absence lepku.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 19 záznamů.   1 - 10další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.