Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 44 záznamů.  začátekpředchozí31 - 40další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Budoucnost potravin a jejich etické souvislosti
Tuzová, Kristýna
Bakalářská práce Budoucnost potravin a jejich etické souvislosti pojednává o geneticky modifikovaných organismech (GMO) ve vztahu k zabezpečení potravinové soběstačnosti v České republice a Evropské unii (EU). Cílem bylo přiblížit a srovnat výhody i nevýhody spojené se zaváděním GMO do přirozeného prostředí především z etického hlediska a z pohledu platné legislativy. Z výsledků studie vyplývá, že geneticky modifikované organismy mají potenciál zvýšit potravinovou soběstačnosti jednotlivých států, díky zvýšené zemědělské produkci a současně mohou pozitivně i negativně ovlivnit životní prostředí a lidské zdraví.
Rwanda - příklad úspěšného procesu postkonfliktního vývoje a regionálního rozvoje
Vítů, Martina
Cílem bakalářské práce je zhodnotit postkonfliktní vývoj a regionální rozvoj ve Rwandě v letech 1995--2005. V teoretické části jsou vymezeny stěžejní pojmy a proces usmíření a budování míru. Úspěšné usmíření bylo klíčovým krokem k ekonomickému, sociálnímu a následně i environmentálnímu rozvoji ve Rwandě. Analytická část se věnuje analýze potravinové bezpečnosti a tvorbě kompozitního indikátoru. Rozbor potravinové bezpečnosti je hodnocen ve čtyřech dimenzích -- dostupnosti, přístupu, stability a využití potravin. Tvorba kompozitního indikátoru je založena na ekonomickém, sociálním a environmentálním pilíři, přičemž pro každý z nich bylo zvoleno pět vhodných sub-indikátorů. V závěrečné návrhové části jsou navrženy doporučení pro státy, jenž realizují proces postkonfliktního rozvoje.
Přímé zahraniční investice do půdy v rozvojových zemích: dopady na potravinovou bezpečnost a právo na potraviny
Dvořák, Tomáš
Předložená diplomová práce se zabývá problematikou přímých zahraničních investic do agrárního sektoru v rozvojových zemích s akcentací konceptu potravinové bezpečnosti a práva na potraviny. Teoretická část práce se věnuje především vymezení pojmů potravinové bezpečnosti, práva na potraviny a přímých zahraničních investic, jež jsou následně diskutovány v kontextu Zambie. V praktické části jsou představeny dvě případové studie, jež se věnují konkrétním dopadům přímých zahraničních investic do půdy na úrovni komunit v Zambii.
Potravinová bezpečnost v kontextu demografického vývoje v uprchlických táborech v regionu východní Afriky
Bajtová, Kristýna
Cílem bakalářské práce je analyzovat potravinou bezpečnost v uprchlickém táboře Dadaab. Práce je členěna na teoretickou, analytickou a návrhovou část. První část práce je zaměřena na popis uprchlíka, potravinové bezpečnosti a procesu reintegrace. Druhá část analyzuje vznik uprchlického tábora, životní podmínky v táboře, demografické složení obyvatelstva, potravinovou bezpečnost a roli mezinárodních a nevládních organizací. Návrhová část uvádí možná řešení, jak zajistit dostatečnou potravinovou bezpečnost a úspěšný proces reintegrace uprchlíků zpět do Somálska.
Dopady válečného konfliktu v Sýrii na úroveň migrace obyvatelstva
Zmitková, Adriána
Tato bakalářská práce popisuje a analyzuje proces vzniku konfliktu na území Syrské arabské republiky, změny v úrovni migrace způsobené tímto konfliktem a cílové destinace uprchlíků. Práce se zaměřuje na mezinárodní organizace zapojené do řešení humanitární krize v jednotlivých hostitelských zemích. V závěru jsou navrhnuta řešení problémů spojených s nevhodnými podmínkami pro život uprchlíků.
Potravinová bezpečnost v regionu střední Afriky
Staňková, Magdalena
Předmětem diplomové práce je shrnutí a popsání teoretických přístupů při tvorbě kompozitního indikátoru a potravinové bezpečnosti ve vybraných zemích regionu střední Afriky, se zaměřením na Středoafrickou republiku. Analytická část obsahuje statistickou analýzu problematiky potravinové bezpečnosti, spolu s grafickou a tabulkovou prezentací výsledků. Poslední část -- návrhová, obsahuje doporučení a návrhy pro zlepšení potravinové bezpečnosti států střední Afriky a návrh opatření pro zlepšení potravinové bezpečnosti navrátivších a vnitřně přesídlených osob.
Potravinová bezpečnosť ako jedna z priorít Spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ
Németh, Tomáš
Potravinová bezpečnost je pojem, který se stále více dostává do popředí při formování politik různých států. Na pozadí procesů spojených s globalizací, rozvojem mezinárodního obchodu, demografických předpovědí růstu populace, zvyšováním životní úrovně a poptávkou po potravinách se objevuje otázka, jestli je světový potravinový systém schopný uspokojit rapidně rostoucí populaci v budoucnosti. Názorů na řešení této problematiky je více, faktem však zůstává, že už dnes má potravinový systém problém uspokojit všechny obyvatele planety. Nejnovější odhady ukazují, že 840 miliónů lidí, nebo každý osmý člověk na světě trpí chronickým hladem. Tato práce s názvem "Potravinová bezpečnost jako jedna z priorit formování Společné zemědělské politiky EU" se zabývá vymezením problematiky potravinové bezpečnosti a předpoklady jejího uplatnění, jako argumentu pro volbu priorit strategie rozvoje zemědělství v rámci Společné zemědělské politiky EU. Specifikuje základní přístupy a socioekonomické souvislosti otázky bezpečnosti potravin v globálních a regionálních souvislostech současného agrobyznysu a charakterizuje přístupy k dané problematice ve strategii rozvoje zemědělství ČR.
Klimatické změny a výzvy rozvojových zemí s cílem směřujícím na Sahel
Nohelová, Kateřina
Cílem práce je analyzovat vývoj klimatických změn v oblasti pásu Sahel Sub-Saharské Afriky. Práce je zaměřena na západní část Afriky zahrnující Mali, Niger, Mauritánii, Senegal a Čad. Úkolem je použít dva kompozitní indikátory, které budou následně vyhodnoceny v tabulce a grafické podobě v pětiletém časovém úseku, které nám znázorní ekonomickou a environmentální situaci v regionu. Dále bude zhodnocen vliv klimatických změn na zemědělskou půdu, její proměnu a výtěžnost z pohledu potravinové bezpečnosti. Výsledky získané z teoretické a analytické části budou určovat možné návrhy a doporučení pro lepší opatření pro omezení vlivu klimatických změn na vybrané státy Sahelu.
Degradace půdy a potravinová bezpečnost v oblasti Sahel
Bartoňová, Eva
Cílem bakalářské práce je zhodnotit stav degradace půdy a potravinové bezpečnosti v oblasti Sahel. Práce je členěna na teoretickou, praktickou a návrhovou část. První část práce se věnuje popisu typu půd, hlavním degradačním faktorům, které ovlivňují kvalitu půdy a způsobům měření potravinové bezpečnosti. Druhá část navazuje na zjištěná data v teoretické části a představuje analýzu kvality půdy, podílu zemědělské půdy na celkové rozloze státu, zemědělské produkce státu a potravinové bezpečnosti, se zaměřením na zdravotní stav obyvatelstva. Situace je analyzována ve vybraných státech Sahelu, a to konkrétně v Mali a Nigeru. Návrhová část popisuje změny státních politik v oblasti zemědělské produkce, postupy proti degradaci půdy a nízké úrovni potravinové bezpečnosti, v souladu s udržitelným rozvojem.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 44 záznamů.   začátekpředchozí31 - 40další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.