Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Kontrola výživy, metabolismu a zdraví dojnic
Bednářová, Vladana
Bakalářská práce Kontrola výživy, metabolismu a zdraví dojnic je rozdělena na část teoretickou a praktickou. V části teoretické, jsou na základě studia literatury shrnuty základní možnosti kontroly výživy, metabolismu a zdraví dojnic. Tato část práce zahrnuje zásady výživy vysokoprodukčních dojnic a představení principů produkční a preventivní medicíny (Herd Health Management) v chovu dojnic. V rámci možností kontroly výživy, metabolismu a zdraví, jsou představeny subjektivní i objektivní metody, které jsou využívány za účelem odhalení nedostatků ve výživě a poruch zdraví v praktických podmínkách chovu. K těmto metodám patří hodnocení struktury krmné dávky, hodnocení BCS (body condition scoring), hodnocení náplně bachoru, přežvykování, konzistence výkalů a také lokomočního skóre dojnic. Dále jsou představeny možnosti využití výsledků vyšetření bazénových a individuálních vzorků mléka dojnic. Praktická část bakalářské práce obsahuje shrnutí vlastního hodnocení konkrétní farmy s využitím výše uvedených metod.
Různé strategie terapie a prevence mastitid dojnic
Bednářová, Vladana
Tato práce ověřuje účinnost preventivního (antimastitidního) programu sestaveného pro konkrétní farmu a také efekt terapeutického protokolu využívaného u dojnic infikovaných Staphylococcus aureus v období stání na sucho. Hodnocení efektu je realizováno především na základě výsledků vyšetření mléka. V úvodu práce je proveden teoretický přehled metod prevence mastitid a jejich léčby, včetně popsání vlivu mastitid na zdraví mléčné žlázy vysokoprodukčních dojnic. V praktické části jsou porovnávány vzorky mléka z roku před zavedením preventivního programu a v letech po zavedení. Dále je pak ověřována účinnost zvolené léčby. V práci jsou porovnávány složky mléka individuálních dojnic (tuk, bílkovina, počet somatických buněk a laktóza) z doby, kdy byly dojnice prokazatelně infikované patogenním mikroorganismem Staphylococcus aureus a z doby, kdy se u těchto dojnic Staphylococcus aureus neprokázal. Tímto porovnáním je zjišťována ovlivnitelnost složení mléka při infekci mléčné žlázy tímto patogenem. Dále jsou složky mléka dojnic z doby po přeléčení porovnány se složkami mléka od dojnic, jež nebyly infikovány zmíněným patogenem. Porovnání sloužilo k tomu, aby bylo zjištěno, zda užitkovost dojnic po přeléčení dosahuje obdobných výsledků jako v případě dojnic neinfikovaných. Na základě zhodnocení zkoumaných dat byla úspěšnost léčby 88 %. Složky ovlivněné patogenním mikroorganismem Staphylococcus aureus jsou především počet somatických buněk a obsah tuku v mléce. Z odebraných bazénových vzorků a porovnání zmíněných ukazatelů užitkovosti, bylo zjištěno, že preventivní program byl na pozorované farmě úspěšně zaveden a splňuje očekávané výsledky.

Viz též: podobná jména autorů
10 Bednárová, Veronika
2 Bednářová, Vendula
10 Bednářová, Veronika
4 Bednářová, Věra
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.