Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 5 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Vliv teploty a koncentrace roztoku na vlastnosti sprejově sušené laktosy s využitím trysky o průměru 1,4 mm.
Vařilová, Tereza ; Svačinová, Petra (vedoucí práce) ; Vraníková, Barbora (oponent)
1 ABSTRAKT Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra: Farmaceutická technologie Školitel: PharmDr. Petra Svačinová, Ph.D. Posluchač: Tereza Vařilová Název diplomové práce: Vliv teploty a koncentrace roztoku na vlastnosti sprejově sušené laktosy s využitím trysky o průměru 1,4 mm. Během sprejového sušení dochází k přeměně kapaliny v pevné částice. Vlastnosti takto připravených částic pak lze ovlivnit nastavením parametrů sušení a vlastnostmi použitého roztoku, suspenze nebo emulze. V práci byl posuzován vliv teploty a koncentrace roztoku na vlastnosti sprejově sušené laktosy s využitím trysky o průměru 1,4 mm. Měření bylo provedeno s roztoky laktosy o koncentraci 15 % a 20 %. Roztoky byly sušeny ve sprejové sušárně při teplotách v rozmezí 210 řC - 170 řC pro koncentraci 15 % a 210 řC - 150 řC pro koncentraci 20 %. Částice získané sprejovým sušením byly hodnoceny z hlediska geometrických vlastností optickým mikroskopem. S využitím diferenciační skenovací kalorimetrie (DSC) byly hodnoceny tepelné charakteristiky částic. Na základě výsledků se ukázalo, že částice jsou na rozdíl od výchozí suroviny (D- laktosa monohydrát) sférické a bez povrchových nerovností. U obou koncentrací vznikaly největší částice při vyšší teplotě sušení (200 řC a 210 řC). Nárůst velikosti u 15 % koncentrace byl...
Vliv teploty a koncentrace roztoku na vlastnosti sprejově sušené laktosy s využitím trysky o průměru 1,4 mm.
Vařilová, Tereza ; Svačinová, Petra (vedoucí práce) ; Vraníková, Barbora (oponent)
1 ABSTRAKT Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra: Farmaceutická technologie Školitel: PharmDr. Petra Svačinová, Ph.D. Posluchač: Tereza Vařilová Název diplomové práce: Vliv teploty a koncentrace roztoku na vlastnosti sprejově sušené laktosy s využitím trysky o průměru 1,4 mm. Během sprejového sušení dochází k přeměně kapaliny v pevné částice. Vlastnosti takto připravených částic pak lze ovlivnit nastavením parametrů sušení a vlastnostmi použitého roztoku, suspenze nebo emulze. V práci byl posuzován vliv teploty a koncentrace roztoku na vlastnosti sprejově sušené laktosy s využitím trysky o průměru 1,4 mm. Měření bylo provedeno s roztoky laktosy o koncentraci 15 % a 20 %. Roztoky byly sušeny ve sprejové sušárně při teplotách v rozmezí 210 řC - 170 řC pro koncentraci 15 % a 210 řC - 150 řC pro koncentraci 20 %. Částice získané sprejovým sušením byly hodnoceny z hlediska geometrických vlastností optickým mikroskopem. S využitím diferenciační skenovací kalorimetrie (DSC) byly hodnoceny tepelné charakteristiky částic. Na základě výsledků se ukázalo, že částice jsou na rozdíl od výchozí suroviny (D- laktosa monohydrát) sférické a bez povrchových nerovností. U obou koncentrací vznikaly největší částice při vyšší teplotě sušení (200 řC a 210 řC). Nárůst velikosti u 15 % koncentrace byl...
High-performance chromatographic methods for determination of proteins
Vařilová, Tereza ; Pacáková, Věra (vedoucí práce) ; Feltl, Ladislav (oponent) ; Coufal, Pavel (oponent) ; Kučerová, Zdenka (oponent)
High-performance chromatographic methods for determination of proteins Ab strakt disertačnípráce Praha,2006 Autor: Mgr. Tereza Vařilová Školitelé: Prof. RNDr.Věra Pacáková, CSc. (Katedra analýické chemie, Karlova Univerzita, Praha) Prof. Dr. Hans-Gerd Janssen (Unilever Research & Development, Nizozemí) Ana|ýza biologicky aktivních látek je rychle se rozvíjejícíobor, kteý tvoří důležitou část aplikací v analýické chemii. Mezi látkami jako jsou peptidy, hormony, léky a drogy tvoří proteiny důleŽitou skupinu bíologicky aktivních látek. Naročným úkolem je izo|ace, separace a identifikace iednotlivých složek složitýchsměsí (např. krevní sénrm). Pro t1to f{9|1z p2ií vysokoúčinnéchromatografické metody svénezastupitelné místo. Proteomika je dynamicky se rozvijejícía dtúežitávědní disciplína. Jejípokrok by nebyl možný bez r{rvoje v metodách analytických a preparativních separací. Komplexnost biologický.ch systémůklade velképoŽadavky na pouŽité metody. V současnosti se běžné vytlŽivá šest ruzných módů HPLC pro ana|ýzu proteinů: iontově qiměrurá chromatografie (IEC)' vylučovací(SEC), afinitní (ALC), chromatografie s hydrofobní interakcí (HIC), chronratograÍie na normální fazi (i.IPLC) a chromatografie na reverzni fázi (RPLC). Dva z těchto módů, konkrétně afinitní chromatograťte a vylučovacíchromatografie, byly...

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.