Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 14 záznamů.  1 - 10další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Výskyt erozivních defektů tvrdých zubních tkání u dětí předškolního a mladšího školního věku
Smetanová, Radka ; Sádovská, Diana (vedoucí práce) ; Rampová, Soňa (oponent)
Souhrn Cíl: Po shrnutí základních poznatků o erozivních defektech tvrdých zubních tkání, které se vyskytují u dětí předškolního a mladšího školního věku byla provedena evaluace sledované skupiny dětí v mateřských školách s uvedením jedné klinické kasuistiky. Úvod: Erozivní defekt je ztráta tvrdých zubních tkání způsobená vlivem kyselin a může být potencován mechanickými vlivy. Kyseliny mohou být endogenního původu, jako je tomu u gastroezofageálního refluxu a regurgitací, nebo působí exogenně příjmem potravin a nápojů, vzácně pak u profesionálních poškození chrupu v chemických provozech. Soubor a metodika: Cílovou skupinou byly děti předškolního věku s dočasným chrupem. Od rodičů byla získána podrobná anamnéza cílená zejména na stravovací návyky dětí. Při vyšetření dětí byla zjišťována existence a incidence erozivních defektů TZT. Výsledky: Erozivní defekty se vyskytovaly u 35 % vyšetřovaných dětí. Ve většině případů se defekty nacházely na okluzní ploše dočasných molárů. Pro všechny děti s nálezem erozí je společné, že konzumují alespoň 2 z dotazovaných potravin několikrát za týden. Kazuistika 5 letého chlapce ukazuje chrup s výskytem erozí na všech dočasných molárech a demonstruje vyhodnocení výživového protokolu. Závěr: Při výskytu erozivních defektů tvrdých zubních tkání v dětském věku je nezbytná...
Porovnání znalostí v oblasti orálního zdraví mezi studenty na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy
Šmehilová, Kateřina ; Křížová, Petra (vedoucí práce) ; Sádovská, Diana (oponent)
Souhrn Cíl: Cílem této bakalářské práce je porovnat znalosti v oblasti orálního zdraví mezi studenty na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze a zjistit, zda se budoucí zdravotníci o toto téma zajímají. Úvod: Problematika orálního zdraví by měla patřit mezi základní vzdělání každého člověka, protože zdravá dutina ústní je nezbytná pro celkové zdraví a kvalitu života. Materiál a metodika: Znalosti o orálním zdraví jsem zjišťovala pomocí dotazníkového šetření. Dotazník jsem umístila na Facebook a dále byl rozeslán přes studijní oddělení. Celkem jsem získala 648 dotazníků, z toho 398 bylo od oboru všeobecné lékařství, 121 od oboru všeobecná sestra, 54 od oboru dentální hygienistka, 38 od oboru veřejné zdravotnictví a 37 od oboru fyzioterapie. Výsledky jsem porovnávala mezi všemi studenty a dále se skupinou 30 studentů 3. ročníku oboru všeobecná sestra, kteří absolvovali předmět ošetřovatelská péče ve stomatologii. Výsledky: Z odpovědí jsem zjistila, že studenti 3. lékařské fakulty UK nejsou dostatečně informováni o orálním zdraví ani po absolvování předmětu týkajícího se péče ve stomatologii. Závěr: Dentální hygiena je obor zaměřující se nejen na léčebnou a vzdělávací činnost, ale i na preventivní opatření. Pravidelné prohlídky u dentální hygienistky a zubního lékaře by mohly zvýšit informovanost o...
Slina a její vliv v dutině ústní
Uličná, Soňa ; Sádovská, Diana (vedoucí práce) ; Křížová, Petra (oponent)
VLIV KONZUMACE VYBRANÝCH NÁPOJŮ NA PH SLINY Soňa ULIČNÁ Školitel: MDDr. Diana Sádovská Stomatologická klinika, 3.LF UK v Praze Úvod: Slina je tekutina nacházející se v dutině ústní. Je sem vylučována ze slinných žláz. Zvlhčuje všechny povrchy v dutině ústní, zajišťuje jejich omývání, je důležitá pro vnímání chuti a tvorbu sousta, díky pufrační funkci je schopná vyrovnávat kyseliny. V neposlední řadě je důležité, že slina je zdrojem iontů potřebných při remineralizaci, má i antibakteriální funkci a ze složek sliny se vytváří na povrchu zubů pelikula. Slina má tedy v dutině ústní vliv na spoustu biologických pochodů a při jejím nedostatku vznikají četné patologie. Cíl: Cílem práce bylo zjistit, jak káva nebo čaj mění pH sliny a jak se na této změně projeví ochucení těchto nápojů. Zjišťovala jsem také, který z vybraných nápojů je nejvhodnější a který naopak nejvíce snižuje pH a mohl by být nejvíce kariogenní. Soubor a metodika: Byla zjišťována změna pH sliny po konzumaci černé kávy, kávy s cukrem, kávy s mlékem, kávy s mlékem a cukrem, ovocného čaje, ovocného čaje s cukrem a ovocného čaje s cukrem a citronem. Testování změny pH sliny se účastnilo 6 studentek oboru Dentální hygiena. Před konzumací testovaného nápoje neměly studentky alespoň 60 minut nic jíst, žvýkat ani pít. Všechny studentky konzumovaly stejný...
Vzdělávání a profesní autonomie dentálních hygienistek v České republice a zahraničí.
Filchakov, Dmytro ; Sádovská, Diana (vedoucí práce) ; Jiroutová, Olga (oponent)
Bakalářská práce se věnuje otázce vzdělávání a profesní autonomie dentálních hygienistů a hygienistek (dále "DH") v České republice a v zahraničí. Analyzuje a porovnává legislativní úpravu, vzdělávací a studijní programy v oboru v České republice, Spojených státech amerických, Spojeném království Velké Británie a Severního Irska a ve Slovenské republice. Dále analyzuje pojem profesní autonomie a popisuje problematiku profesní autonomie nelékařských zdravotnických pracovníků ("NZP") a DH. Cíle: analyzovat soubor zubních lékařů a DH a zjistit jejich názory na otázky spojené s vzděláváním a profesní autonomií, zhodnotit úroveň profesní autonomie DH v České republice. Metodika: Dva obdobné dotazníky pro zubní lékaře a DH zkoumající postoje ohledně vzdělání, profesní autonomie DH, odborné spolupráce, možností zavedení nových činností DH a nových studijních programů pro DH. Třetí typ dotazníku, určený pouze pro DH, postavený na základě Likertovy škály, zkoumá postoje DH tykající se profesní autonomie a měří relativní hodnotu odpovídající úrovni profesní autonomie na základě celkové síly postojů. Dotazníky byly distribuovány elektronicky prostřednictvím sociální sítě Facebook.com a částečně prostřednictvím e-mailů. Výsledky byly zpracovány a analyzovány v Microsoft Excel. Výsledky: 128 DH a 151 zubních...

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 14 záznamů.   1 - 10další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.