Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Sladování netradičních surovin
Rumanová, Monika
Diplomová práce na téma Sladování netradičních surovin se v literárním přehledu zabývá základními surovinami pro výrobu sladu, jednotlivými fázemi sladovacího procesu a charakteristikou netradičních surovin použitelných pro jeho výrobu. Dále vlastnostmi sladů a možnostmi jejich využití v potravinářství. V experimentální části jsou zahrnuty varianty sladování vybraných obilovin. Jsou zde popsány znaky obilní masy, jako je vlhkost, hmotnost tisíce zrn, objemová hmotnost, obsah tuku, škrobu, dusíkatých látek a klíčivost. Hlavní náplní experimentu bylo najít optimální postup sladování jednotlivých obilovin a vybrané slady následně použít k výrobě potravinářských výrobků, konkrétně cereálních nápojů, pečiva s přídavkem mláta a piva. U sladů byly provedeny dostupné analýzy, byl stanoven obsah sacharidů, tuků, extrakt ve sladu a extrakt sladiny. Výrobky byly senzoricky hodnoceny a u piv byla provedena dostupná chemická analýza. Senzorická analýza cereálních nápojů, pečiva a chromatografické stanovení vzorků piv včetně ilustrací jsou uvedeny v praktické části diplomové práce.
Vady drůbežího masa
Rumanová, Monika
Bakalářská práce pojednává o kvalitě masa drůbeže se zaměřením na vady drůbežího masa. Mezi významné charakteristiky kvality drůbežího masa patří zejména vzhled drůbežího masa a jeho vady, barva drůbežího masa a kůže, textura masa a také jeho chuť a vůně. Nejčastějšími vadami drůbežího masa jsou jakostní odchylky PSE a DFD. Zlepšení funkční kvality PSE masa lze dosáhnout jeho mícháním s masem normálním, použitím do výrobků, jejichž kvalitu toto maso neovlivnilní a dále úpravou jeho pH pomocí solí a fostátů. Maso s DFD vadou je třeba vzhledem k vysoké mikrobiologické nestabilitě urychleně zpracovat do tepelně opracovaných produktů. Snížení výskytu vadného masa lze dosáhnout omezením stresových faktorů během zpracovatelského procesu a také dodržováním technologických zásad během jednotlivých operací, které následují po poražení drůbeže.

Viz též: podobná jména autorů
2 Rumanová, Markéta
1 Rumanová, Martina
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.