National Repository of Grey Literature 56 records found  1 - 10nextend  jump to record: Search took 0.00 seconds. 
Single-family house
Gilar, Matěj ; Nespěšný, Ondřej (referee) ; Bečkovský, David (advisor)
The bachelor thesis deals with the creation of project documentation for the construction of a family house. The house has two floors. The terrain of the land is slightly sloping. The main building material is Ytong aerated concrete blocks. The building is based on the foundation strips. The ceiling structures are made of reinforced concrete monolithic slabs. The roofing consists of a flat roof. The external walls are insulated with mineral thermal insulation boards.
Detached house
Orságová, Veronika ; Bečkovská, Tereza (referee) ; Nespěšný, Ondřej (advisor)
The main topic of this bachelor thesis is the preparation of project documentation for the construction of a family house in accordance with the current legislation. The aim of the thesis is to design and describe the proposed layout of the building, appropriately choose the structural system, materials, solve the ground settlement with respect to the existing condition of the land and respect the surrounding buildings. The basis of the work was the municipality's master plan, the land registry and the geological map. The new building will be located on a flat terrain in a remote and quiet part of Pardubice on an area whose use according to the planning documentation is low-rise suburban housing. The proposed house is a two-storey building with no basement, which is adapted for housing four people. The project focuses on creating a functional home with optimal use of space and separation of zones. The construction system is wall-based. Lime-sand blocks with external contact insulation made of polystyrene facade boards were used for the external masonry. The horizontal structures will be made of monolithic reinforced concrete. The roofing of the main building is provided by a heavy system roof structure. The second part of the building is covered by a flat, vegetated roof with an attic. On the first floor there is a communication and social area, where the spacious living room with dining room and kitchenette is located. On the second floor there is a separate quiet zone, where mainly children's rooms and bedrooms are located. On both floors there is a bathroom and a separate toilet.
Detached house
Stoklas, Vojtěch ; Bečkovský, David (referee) ; Nespěšný, Ondřej (advisor)
The topic of the bachelor's thesis is the preparation of project documentation for the construction of a family house in Hustopeče nad Bečvou. The structure is designed as a detached, two-story, non-basement house with nearly zero energy consumption, intended for individual living for a family of four. The rectangular floor plan is situated in the center of the building plot and respects the character of the surrounding development. The house is designed on strip foundations made of plain concrete, supplemented with permanent formwork blocks and a base slab. The vertical load-bearing and non-load-bearing structures will be made of calcium-silicate blocks. The horizontal load-bearing elements consist of a monolithic reinforced concrete ceiling slab and a ring beam. Above the second floor is a sloped load-bearing roof structure – a wooden truss. The family house is insulated using an external thermal insulation composite system. The layout of the house corresponds to 4+KK. On the second floor, there is a master bedroom along with two children's rooms, a study, a corridor, a bathroom, a toilet, and an occasional bedroom. The master bedroom also includes a dressing room. On the first floor, besides the corridor, bathroom, toilet, and utility room, there is a living room connected to the dining area and kitchen. A pantry is located under the staircase connecting the two floors. The entrance hall connects the living space with an attached garage, which can hold up to two cars.
Single-family house
Čejka, Jan ; Nespěšný, Ondřej (referee) ; Bečkovský, David (advisor)
The bachelor thesis deals with the design of a new semi-detached family house and the elaboration of construction documentation. The object is located in the central part of the town Kuřim near a second-class road connecting Tišnov and Brno. The terrain around the object is flat. The building is without a basement with two above-ground floors. The semi-detached house is divided into two separate units with separate entrances. One apartment is designed for 4-5 people. The building is designed as a nearly zero-energy building in a low-energy standard. The foundations of the object are formed by a reinforced concrete foundation slab, under which there is a thermal insulation layer of foam glass gravel. The vertical load-bearing structures are made of sand-lime masonry. The object is insulated with an ETICS system with insulation made of basalt wool. The ceiling construction of the building is made of pre-stressed hollow Spiroll panels. The roof structure is designed as a classic rafter roof with a folded roof covering. The design documentation includes a fire safety assessment, a thermal technical assessment, and an assessment of acoustics and daylighting.
Single-family house
Diblík, David ; Nespěšný, Ondřej (referee) ; Bečkovský, David (advisor)
The subject of this bachelor's thesis is the design of a new family house built from large-scale, multi-layered CLT panels, and the preparation of project documentation for the construction phase. The building is situated on a gently sloping site in the village of Račice near Dlouhé (Žďár nad Sázavou district). The concept and design respect the surrounding development and all mandatory municipal documents, particularly the zoning plan. The building consists of a single apartment, which, through its layout and material characteristics, corresponds with current technologies and elements in construction. On the ground floor, there is an entrance hall with a separate WC, a utility room, a living room with a kitchenette, and a bedroom with a separate dressing room leading to a private bathroom. The second floor is designed with two rooms each with its own dressing room, a study, and a shared bathroom. The family house is founded on strip foundations made of plain concrete, with vertical load-bearing and non-load-bearing elements made from massive wooden CLT panels. The exterior features include contact insulation using wood fiber insulation with façade plaster or ventilated wooden cladding. Horizontal load-bearing structures, such as the ceiling and flat roof with a waterproof membrane weighted down with washed river gravel, are constructed as ribbed ceilings with a limestone screed. The second floor is roofed with a gabled roof covered with aluminum standing seam panels, designed to accommodate photovoltaic panels and utilize alternative energy sources. The building is designed to have nearly zero energy consumption.
Apartment building
Juřica, Michal ; Nespěšný, Ondřej (referee) ; Jelínek, Petr (advisor)
The bachelor thesis deals with the project documentation for building an apartment house in Lutopecká street in Kroměříž. The designed building is located in the western part of the town of Kroměříž, it is a detached building with four floors above ground and a basement. The residential building has a rectangular ground plan and is divided into two parts with separate entrances, each entrance has 15 residential units, so the total number of residential units in the whole building is proposed to be 30. The proposed apartments have a layout of 1+kk, 2+kk and 3+kk. The basement will be used for the technical background of the building and storage space for the residents of the building. The house is based on a monolithic reinforced concrete foundation slab made of waterproof concrete. The exterior walls of the house are a combination of monolithic reinforced concrete walls and ceramic bricks. The ceiling structures are made of monolithic reinforced concrete slabs. The entire building is covered by a flat roof with extensive vegetation. Building is clad with an ETICS system using mineral wool. The work also included a basic assessment of the building physics and fire safety design of the building.
Comparison of Green Façade Systems Based on Experimental Basis Weight Measurements
Vystrčil, Jan ; Chomová, Štěpánka ; Nespěšný, Ondřej ; Šuhajda, Karel ; Bečkovský, David
Green facade systems are gaining attention due to their potential for the urban environment, building aesthetics, and energy efficiency. This study compares different green facade systems and their surface weight, which is one of the critical parameters for performance and longevity. The research evaluates construction, installation, water consumption, and sustainable operation. Experimental measurements of surface weight examine changes depending on water consumption and performance.
Shear Testing of Bonded Joints of Cement and Reinforcing Fibre Composite Material
Nespesny, Ondrej ; Vaněk, Vojtěch ; Pěnčík, Jan
This publication focuses on the testing of bonded joints of cementitious and reinforcing fibre-based composite materials in shear, which is one aspect of the selection of joint properties in numerical modelling. In this study, experiments were conducted with different parameters such as adhesive type, surface preparation, and curing time to achieve optimum bond strength. The experimental results were analysed and compared. The results can be used as a basic resource for structural design. The article is related to the issue of testing interior staircases made of cement and fibre-reinforced composite material.
Kindergarten
Vejr, Tomáš ; Nespěšný, Ondřej (referee) ; Pěnčík, Jan (advisor)
The thesis solves the project of a kindergarten in the field of inclination 7%. The kindergarten is located on the plots number 570, st. 373, st. 374 in the village Vrané nad Vltavou. The building has two floors and one basement. The kindergarten is for 60 children and for 11 employees. The building serves as a preschool institution for raising children. The supporting structure consists of a precast concrete frame supplemented in the basement by a cast-in-place wall and a foundation slap. External walls and partitions form sand-lime bricks Sendwich. The external walls are completed with Orsilt TF Profi mineral insulation th. 280 mm. The floors are made of prestressed concrete floor slabs Spiroll PPD 256 th. 250 mm supported by T and L primary beams. The building ends with a could extensive green roof. The slope and space for the blow-in insulation Climatizer Plus uses Steico Joist 400 I-beams. Windows are wooden frame Optiwin Purista and doors are Optiwin Entrada.
Apartment building
Bílek, Zdeněk ; Nespěšný, Ondřej (referee) ; Pěnčík, Jan (advisor)
The subject of the bachelor's thesis is the elaboration of the project documentation of an apartment building in Vyškov. The building has four floors above and one underground floor. The building has thirteen housing units. Each of the apartments on the fourth floor has its own terrace. The floors from the basement to the fourth floor are connected by a staircase and an elevator shaft. In the basement there is a cellar, bicycle shed and warehouse. There are twenty-one parking spaces on the plot, twenty of which are common and one for people with reduced mobility and orientation. The vertical load-bearing walls of the above-ground part are made of aerated concrete fittings. The underground part of the building is solved by lost formwork. Horizontal load-bearing structures are prefamonolithic. The roof is flat single skin.

National Repository of Grey Literature : 56 records found   1 - 10nextend  jump to record:
See also: similar author names
10 Nespesny, Ondrej
Interested in being notified about new results for this query?
Subscribe to the RSS feed.