Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 7 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Cytotoxicita beauvericinu, citrininu, deoxynivalenolu a T-2 toxinu stanovena metodou in vitro v buňkách Vero
Macáková, Petra ; Štaud, František (vedoucí práce) ; Vopršalová, Marie (oponent)
Mykotoxiny jsou sekundární metabolity plísní. Jimi kontaminované potraviny a krmení jsou velkou hrozbou pro lidské zdraví a dobrý stav chovaného zvířectva. Požití mykotoxinů může způsobit celou řadu závažných zdravotních problémů, od akutní otravy až po dlouhodobé a chronické poruchy zdraví. Nicméně jejich význam z hlediska ovlivnění bezpečné výživy není všeobecně znám, protože existuje jen malé množství informací o vzájemné interakci mykotoxinů a jejich toxicitě. Předpokládá se, že mykotoxiny se stejným mechanismem účinku budou mít aditivní efekt, naopak, některé jejich interakce mohou toxicitu snižovat. Pochopení působení mykotoxinů v in vitro systémech nám může pomoci v předpovídání výsledku jejich vzájemného působení. Cílem této studie bylo získat cytotoxická data (hodnoty EC50) toxinů z rodů Penicillium a Fusarium, jmenovitě mykotoxinů BEA, CIT, DON a T-2 toxinu. Za tímto účelem byla stanovena životaschopnost Vero buněk v přítomnosti těchto čtyř mykotoxinů za použití testu cytotoxicity pomocí neutrální červeně. Všechny testované mykotoxiny snižovaly životaschopnost buněk v závislosti na koncentraci a času inkubace. Jednotlivé mykotoxiny redukovaly životaschopnost Vero buněk v následujícím pořadí: CIT< BEA< DON< T-2 toxin. Abychom otestovaly vzájemné interakce zkoumaných mykotoxinů a jejich...
Cytotoxicita beauvericinu, citrininu, deoxynivalenolu a T-2 toxinu stanovena metodou in vitro v buňkách Vero
Macáková, Petra ; Štaud, František (vedoucí práce) ; Vopršalová, Marie (oponent)
Mykotoxiny jsou sekundární metabolity plísní. Jimi kontaminované potraviny a krmení jsou velkou hrozbou pro lidské zdraví a dobrý stav chovaného zvířectva. Požití mykotoxinů může způsobit celou řadu závažných zdravotních problémů, od akutní otravy až po dlouhodobé a chronické poruchy zdraví. Nicméně jejich význam z hlediska ovlivnění bezpečné výživy není všeobecně znám, protože existuje jen malé množství informací o vzájemné interakci mykotoxinů a jejich toxicitě. Předpokládá se, že mykotoxiny se stejným mechanismem účinku budou mít aditivní efekt, naopak, některé jejich interakce mohou toxicitu snižovat. Pochopení působení mykotoxinů v in vitro systémech nám může pomoci v předpovídání výsledku jejich vzájemného působení. Cílem této studie bylo získat cytotoxická data (hodnoty EC50) toxinů z rodů Penicillium a Fusarium, jmenovitě mykotoxinů BEA, CIT, DON a T-2 toxinu. Za tímto účelem byla stanovena životaschopnost Vero buněk v přítomnosti těchto čtyř mykotoxinů za použití testu cytotoxicity pomocí neutrální červeně. Všechny testované mykotoxiny snižovaly životaschopnost buněk v závislosti na koncentraci a času inkubace. Jednotlivé mykotoxiny redukovaly životaschopnost Vero buněk v následujícím pořadí: CIT< BEA< DON< T-2 toxin. Abychom otestovaly vzájemné interakce zkoumaných mykotoxinů a jejich...
Cytotoxicita beauvericinu, citrininu, deoxynivalenolu a T-2 toxinu stanovena metodou in vitro v buňkách Vero
Macáková, Petra ; Štaud, František (vedoucí práce) ; Vopršalová, Marie (oponent)
Mykotoxiny jsou sekundární metabolity plísní. Jimi kontaminované potraviny a krmení jsou velkou hrozbou pro lidské zdraví a dobrý stav chovaného zvířectva. Požití mykotoxinů může způsobit celou řadu závažných zdravotních problémů, od akutní otravy až po dlouhodobé a chronické poruchy zdraví. Nicméně jejich význam z hlediska ovlivnění bezpečné výživy není všeobecně znám, protože existuje jen malé množství informací o vzájemné interakci mykotoxinů a jejich toxicitě. Předpokládá se, že mykotoxiny se stejným mechanismem účinku budou mít aditivní efekt, naopak, některé jejich interakce mohou toxicitu snižovat. Pochopení působení mykotoxinů v in vitro systémech nám může pomoci v předpovídání výsledku jejich vzájemného působení. Cílem této studie bylo získat cytotoxická data (hodnoty EC50) toxinů z rodů Penicillium a Fusarium, jmenovitě mykotoxinů BEA, CIT, DON a T-2 toxinu. Za tímto účelem byla stanovena životaschopnost Vero buněk v přítomnosti těchto čtyř mykotoxinů za použití testu cytotoxicity pomocí neutrální červeně. Všechny testované mykotoxiny snižovaly životaschopnost buněk v závislosti na koncentraci a času inkubace. Jednotlivé mykotoxiny redukovaly životaschopnost Vero buněk v následujícím pořadí: CIT< BEA< DON< T-2 toxin. Abychom otestovaly vzájemné interakce zkoumaných mykotoxinů a jejich...
Cytotoxicita beauvericinu, citrininu, deoxynivalenolu a T-2 toxinu stanovena metodou in vitro v buňkách Vero
Macáková, Petra ; Štaud, František (vedoucí práce) ; Vopršalová, Marie (oponent)
Mykotoxiny jsou sekundární metabolity plísní. Jimi kontaminované potraviny a krmení jsou velkou hrozbou pro lidské zdraví a dobrý stav chovaného zvířectva. Požití mykotoxinů může způsobit celou řadu závažných zdravotních problémů, od akutní otravy až po dlouhodobé a chronické poruchy zdraví. Nicméně jejich význam z hlediska ovlivnění bezpečné výživy není všeobecně znám, protože existuje jen malé množství informací o vzájemné interakci mykotoxinů a jejich toxicitě. Předpokládá se, že mykotoxiny se stejným mechanismem účinku budou mít aditivní efekt, naopak, některé jejich interakce mohou toxicitu snižovat. Pochopení působení mykotoxinů v in vitro systémech nám může pomoci v předpovídání výsledku jejich vzájemného působení. Cílem této studie bylo získat cytotoxická data (hodnoty EC50) toxinů z rodů Penicillium a Fusarium, jmenovitě mykotoxinů BEA, CIT, DON a T-2 toxinu. Za tímto účelem byla stanovena životaschopnost Vero buněk v přítomnosti těchto čtyř mykotoxinů za použití testu cytotoxicity pomocí neutrální červeně. Všechny testované mykotoxiny snižovaly životaschopnost buněk v závislosti na koncentraci a času inkubace. Jednotlivé mykotoxiny redukovaly životaschopnost Vero buněk v následujícím pořadí: CIT< BEA< DON< T-2 toxin. Abychom otestovaly vzájemné interakce zkoumaných mykotoxinů a jejich...

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.