Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 54 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Optimalizace daňové zátěže koncernu
Stratilová, Aneta ; Marková, Lucie (oponent) ; Kopřiva, Jan (vedoucí práce)
Diplomová práce pojednává o návrhu doporučení, jež povedou k úspoře na dani z příjmů právnických osob u vybraného koncernu. Teoretická část je zaměřena na právní rámec zdanění právnických osob a vymezení základních oblastí, ve kterých je možné provádět daňovou optimalizaci. Je zde také vymezen koncern, jeho formy a metody uspořádání a je popsána jeho souvislost v mezinárodním kontextu. V praktické části jsou aplikovány získané poznatky na data o vybrané společnosti a je provedena analýza v daných oblastech optimalizace, přičemž jsou formulována doporučení vedoucí ke snížení daňové povinnosti společnosti.
Rodinný dům
Marková, Lucie ; Rybaková, Anna (oponent) ; Utíkalová, Ivana (vedoucí práce)
Bakalářská práce řeší projekt novostavby rodinného domu v obci Svitavy. Jedná se o samostatně stojící, nepodsklepený objekt se dvěma nadzemními podlažími, zastřešený pultovými střechami. Součástí je garáž pro 2 osobní auta. Půdorysný tvar je sestaven z 3 na sebe přiléhajících obdélníků. Obvodové zdivo je navrženo z keramických tvárnic Porotherm zateplených minerální vatou. Objekt je založen na základových pasech z prostého betonu. Strop nad 1NP je železobetonový monolitický, nad 2NP strop tvoří přiznaná konstrukce krovu. Je zvolena kovová střešní krytina z hliníkových panelů.
Příprava a řízení developerských projektů
Marková, Lucie ; Bártů, Dominik (oponent) ; Kocourková, Gabriela (vedoucí práce)
Cílem diplomové práce je vytvoření plánu řízení konkrétního developerského projektu a definování možných rizik, které mohou nastat v realizační fázi z pohledu developerské společnosti. Diplomová práce se dále zabývá základní charakteristikou projektového řízení, principů a postupů, které jsou v praxi využívány jak při přípravě, tak přímo pro řízení výstavbového projektu a následně zmapování celého procesu plánování developerského projektu.
Komparace daně z příjmů fyzických osob v ČR a na Slovensku
Marková, Lucie ; Šívara, Petr (oponent) ; Kopřiva, Jan (vedoucí práce)
Bakalářská práce se zabývá problematikou daně z příjmů fyzických osob v České republice a na Slovensku v roce 2013 a jejich rozdíly. Hlavním cílem je porovnat změny vývoje v obou státech. Praktická část analyzuje problém zdanění příjmů fyzických osob na konkrétních příkladech.
Studium podmínek vzniku a eliminace akrylamidu vznikajícího při tepelném zpracování potravin.
Marková, Lucie ; Jarošová, Alžběta (oponent) ; Buňka, František (oponent) ; Šimko, Peter (vedoucí práce)
Akrylamid (AA), pravděpodobný lidský karcinogen, vzniká jako nežádoucí kontaminant reakcí redukujících sacharidů s asparaginem v potravinách rostlinného původu při jejich tepelném opracování nad 120 °C. AA je nejčastěji stanovován metodami GC/MS a LC/MS MS po předchozí izolaci z matrixu v široké škále potravin. Zatížení spotřebitelů AA z potravin je podle našich zjištění vyšší u mladých lidí (1,8 – 3,8 g/kg bw/den), což odpovídá odhadům JECFA FAO/WHO z roku 2006. V zájmu ochrany zdraví vedla hodnocení zdravotních rizik k doporučení snížit tvorbu AA již v procesu zpracování potravin uplatněním dostupných opatření vyplývajících z poznání mechanizmu jeho tvorby. Hlavním cílem disertační práce bylo rozšíření znalostní databáze o možnosti eliminace AA ve vybraných druzích tepelně zpracovaných potravin. Studium bylo zaměřeno na cereální potraviny, které se významně podílí na expozici AA, zvláště pak na chléb a sladké sušenky. Veškerý obsah AA v chlebu se nachází v kůrce, která představuje 5 15 % celého chleba. Chleby připravené v domácí pekárně z chlebových směsí obsahují v kůrce přibližně 30 – 75 µg/kg, kdežto chleby z obchodní sítě 2 až 10x více, v závislosti od složení a podmínek přípravy a pečení chlebů. Pro udržení kvality chlebů z domácí pekárny po celou dobu trvanlivosti směsi byla navržena optimalizace chlebových směsí zvýšením obsahu droždí, což při dostatečně vysoké aktivitě kvasnic pozitivně působí také na redukci AA. Monitoring obsahu AA v sortimentu pečivářských výrobků ukázal vyšší obsah AA v diabetických sušenkách, které obsahují namísto sacharózy fruktózu. U tří z nich dokonce překračoval směrnou hodnotu (500 µg/kg) pro komoditu „sušenky“ o více než 1,5násobek. Pro minimální zásah do technologie jejich výroby byla navržena eliminace AA aplikací enzymu asparagináza, kdy koncentrace enzymu a vhodný způsob jeho použití v průmyslových podmínkách byl předem testován na modelových systémech. Optimalizací podmínek aplikace enzymu bylo dosaženo snížení obsahu AA v diabetických sušenkách o více jak 40 % aniž by došlo k ovlivnění organoleptických vlastností finálních výrobků. Součástí práce bylo i studium vlivu antioxidantů na vznik AA, kdy byl obsah AA v perníkách účinně snižován použitím fenyklu, anýzu, hřebíčku, vanilky či bílého pepře (o 9 – 21 %). Naopak koriandr a skořice jeho obsah výrazně zvyšovali (o 18 – 54 %). Jelikož mezi DPPH• radikál zhášející aktivitou extraktů koření a obsahem AA nebyla pozorována korelace, konečný obsah AA byl patrně ovlivněn chemickým složením koření a reaktivností jednotlivých složek v matrici. V práci zkoumané metody se jeví jako vhodné způsoby eliminace AA ve vybraných potravinách, ale jejich konkrétní použití je nutné optimalizovat s ohledem na složení potravin, jejich zpracování a použitou technologii. Odhad dopadu aplikace navržených způsobů eliminace AA na celkovou expozici ukázal, že zatížení organismu AA u studentů středních škol z České a Slovenské republiky lze snížit v průměru o 10 %. Tento pokles je krokem vpřed pro snížení možného rizika vzniku rakovinného onemocnění konzumací potravin s vysokým obsahem AA. Zároveň je významnou informací pro výrobce potravinářských produktů v uplatňování dostupných a ověřených metod eliminace AA, které by hodnoty zatížení lidského organizmu AA z potravin pomohly ještě více snížit.
Stanovení hodnoty podniku
Marková, Lucie ; Sovičková, Marcela (oponent) ; Režňáková, Mária (vedoucí práce)
Diplomová práce je zaměřená na stanovení objektivizované hodnoty společnosti DOMESTAV s. r. o. k 1. 1. 2016. Diplomová práce se skládá ze dvou částí. První část je zaměřená na teoretické poznatky. Druhá část se zabývá strategickou analýzou podniku, analýzou a prognózou generátorů hodnoty a finančního plánu. Ocenění společnosti DOMESTAV s. r. o. je stanovené na základě metody diskontovaného CASH FLOW pro potřeby rozdělení společnosti.
Komparace korporátní daně v České republice a v Rakousku pro vybranou společnost
Havlová, Michaela ; Marková, Lucie (oponent) ; Lajtkepová, Eva (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zaměřuje na porovnání korporátní daně v České republice a Rakousku. Teoretická část pojednává obecně o daních a daňových soustav obou států. Další část je zaměřena na analýzu a komparaci korporátní daně v České republice a Rakousku. Tato problematika je dále znázorněna na vybrané firmě ke zdaňovacímu období roku 2020. Nakonec je navržen postup pro další podnikání této firmě.
Využití analytických metod a chemometrie k ověření geografické autenticity medu
Marková, Lucie ; Křikala, Jakub (oponent) ; Diviš, Pavel (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce je ve své teoretické části zaměřená na proces výroby medu, jeho složení a způsoby jeho falšování, či nedodržování požadavků na kvalitu. Experimentální část pak popisuje metody, pomocí kterých byly shromážděné vzorky zkoumány. Byly sledovány tyto parametry: obsah vybraných sacharidů a organických kyselin, prvkové složení, stanovení sušiny, titrační kyselost a vodivost. Naměřená data byla využita pro vyhodnocení, zda se české medy svým složením nějak liší od zahraničních. Výsledek statistické analýzy ukázal, že obsah vápníku, mědi a glukózy se v medech z ČR a ze zahraničí významně lišil a tyto parametry mohou být využity pro posuzování geografického původu medu. Celkové vyhodnocení však vedlo k nedostatečnému rozlišení vlastností tuzemských a zahraničních medů. Účinnost rozlišení by mohla být zvýšena analýzou více vzorků a stanovením více parametrů. Nakonec byly některé vybrané parametry diskutovány, zda výrobce dodržel požadavky na kvalitu medu vyplývající z platné legislativy.
Vliv přídavných látek na obsah akrylamidu v tepelně opracovaných potravinách
Marková, Lucie ; Ciesarová, Zuzana (oponent) ; Šimko, Peter (vedoucí práce)
Akrylamid je nežádoucí karcinogenní složka tepelně opracovaných potravin, vznikající reakcí monosacharidů a asparaginu. V práci byl sledován vliv amonných a sodných kypřících látek na obsah akrylamidu v perníkách, přičemž byly aplikovány jak samotné tak v kombinaci s L-asparaginázou, která katalyzuje hydrolýzu asparaginu a tím eliminuje tvorbu akrylamidu v matrici. V práci byl také studován vliv vybrané řady anorganických solí na obsah akrylamidu v modelové matrici simulující složení cereálních výrobků. Zároveň byl sledován vliv těchto solí na aktivitu L-asparaginázy s cílem optimalizace podmínek její aplikace v technologii výroby cereálních potravin. Na základě experimentů bylo zjištěno, že je možné zredukovat obsah akrylamidu přídavkem L-asparaginázy o 40 % a anorganickými solemi v rozsahu 30 - 99 %, když nejvyšší účinnost eliminace měli sloučeniny NH4Cl a CaCl2.
Výskyt stereotypního chování u sledovaných koní
Marková, Lucie
Cílem práce bylo pozorovat výskyt stereotypního chování u sledovaných koní, určit jeho příčiny a navrhnout možné řešení v praxi. Dále bylo cílem určit možný vliv stereotypního chování na společenské postavení jedince ve stádě. Koně byly rozděleni do čtyř skupin na koně v intenzivním tréninku, koně s velmi nízkou zátěží, s minimální až nulovou zátěží a koně projevující stereotypní chování. Byl prokázán vliv temperamentu, pracovního vytížení a způsobu ustájení koně na výskyt stereotypního chování. Stereotypní chování bylo dle vývoje rozděleno do tří fází na počáteční fázi, rozvinutou fázi a chronickou fázi. U dvou koní projevujících počáteční fázi stereotypního chování byl proveden experiment, kdy byla vyvinuta snaha zamezit dalšímu rozvoji stereotypního chování a bylo prokázáno, že stereotypní chování lze skutečně v počátečním stádiu omezit či úplně zastavit. V závěru bylo stanoveno, že stereotypní chování je způsob, jakým se kůň vypořádává s pro něj stresující situací, a nejlepším řešením je poskytnout koni možnost a prostor k volnému pohybu a projevu přirozeného chování.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 54 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Viz též: podobná jména autorů
1 MARKOVÁ, Ladislava
29 MARKOVÁ, Lenka
1 MARKOVÁ, Libuše
2 Marková, Lada
29 Marková, Lenka
5 Marková, Leona
1 Marková, Ljuba
53 Marková, Lucie
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.