Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 4 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Charakteristika vlivu obezogenní diety na tuková depa u myší kmene C57BL/6J
Matějková, Mirka ; Bardová, Kristina (vedoucí práce) ; Lacinová, Zdeňka (oponent)
Obezita je úzce spojena s rozvojem inzulínové rezistence, ektopickým ukládáním tuku v játrech a svalech, jaterní steatózou a diabetem 2. typu. Tuková tkáň obézních jedinců produkuje zvýšené množství adipokinů, které se podílejí na vzniku inzulínové rezistence, a zároveň do tukové tkáně infiltrují makrofágy způsobující mírný chronický zánět. Benefiční účinky na úroveň zánětu v tkáni a na metabolizmus lipidů a cukrů v organismu mají n-3 polynenasycené mastné kyseliny (n3-PUFA). Výzkum negativních důsledků obezity a možnost zlepšení těchto dopadů probíhá i na laboratorních zvířatech. Vlivem podávání diet s vysokým podílem tuku je u nich indukována obezita a dále jsou definovány dopady obezity na metabolizmus. Ve své diplomové práci jsem zkoumala vliv různých vysokotukových diet a diety obsahující n-3 polynenasycené mastné kyseliny na homogenitu tukových dep z hlediska velikosti buněk a množství zánětu v tukové tkáni. Dále jsem pozorovala rozvoj obezity v čase v závislosti na délce podávání vysokotukové diety. Metody: Intraperitoneální glukózový toleranční test (IPGTT), orální glukózový toleranční test (OGTT), stanovení množství lipidových metabolitů v plazmě, stanovení triacylglycerolů v játrech a tukové tkáni, stanovení množství DNA v jaterní a tukové tkáni, histologické stanovení velikosti...

Viz též: podobná jména autorů
5 Lacinová, Zuzana
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.