Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 4 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Aromaticky aktivní látky v ovocných destilátech
Kocinger, Oskar ; Veselá, Mária (oponent) ; Vítová, Eva (vedoucí práce)
Táto práca sa zaoberá identifikáciou látok zodpovedných za chuť a arómu ovocných destilátov. S využitím metódy mikroextrakcie tuhou fázou v spojení s plynovou chromatografiou a hmotnostnou spektrometriou (SPME-GC-MS) boli identifikované prchavé látky v celkom šiestich vzorkách ovocných destilátov, konkrétne 3 vzorky pre slivkový destilát a 3 vzorky pre marhuľový destilát. Výsledky jednotlivých analýz boli porovnané medzi sebou a taktiež boli určené najčastejšie sa vyskytujúce látky. Tieto látky sú pravdepodobne najviac zodpovedné za typickú arómu ovocných destilátov tohto druhu.
Study of sorption properties of biochar
Kocinger, Oskar ; Řezáčová, Veronika (oponent) ; Mravcová, Ludmila (vedoucí práce)
This diploma thesis deals with sorption properties of biochar produced from wood biomass treated with concentrated hydrochloric acid and activated carbon with respect to the triazine pesticide propazine. Although pesticides are widely used in both agriculture and the private sector worldwide, they pose a significant risk to ecosystems and human health. Propazine belongs to the group of chlorinated triazine herbicides, which pose a risk mainly as endocrine disruptors. The sorption of organic pollutants using pyrogenic carbonaceous materials promises an efficient and economically affordable solution, which has recently received increasing attention from the scientific community. In this work, we used isotherms to describe the equilibria of propazine sorption to given sorbents during vial experiments. Analysis of the propazine content in the model water solutions after reaching equilibrium was performed using high-performance liquid chromatography with mass detection.
Study of sorption properties of biochar
Kocinger, Oskar ; Řezáčová, Veronika (oponent) ; Mravcová, Ludmila (vedoucí práce)
This diploma thesis deals with sorption properties of biochar produced from wood biomass treated with concentrated hydrochloric acid and activated carbon with respect to the triazine pesticide propazine. Although pesticides are widely used in both agriculture and the private sector worldwide, they pose a significant risk to ecosystems and human health. Propazine belongs to the group of chlorinated triazine herbicides, which pose a risk mainly as endocrine disruptors. The sorption of organic pollutants using pyrogenic carbonaceous materials promises an efficient and economically affordable solution, which has recently received increasing attention from the scientific community. In this work, we used isotherms to describe the equilibria of propazine sorption to given sorbents during vial experiments. Analysis of the propazine content in the model water solutions after reaching equilibrium was performed using high-performance liquid chromatography with mass detection.
Aromaticky aktivní látky v ovocných destilátech
Kocinger, Oskar ; Veselá, Mária (oponent) ; Vítová, Eva (vedoucí práce)
Táto práca sa zaoberá identifikáciou látok zodpovedných za chuť a arómu ovocných destilátov. S využitím metódy mikroextrakcie tuhou fázou v spojení s plynovou chromatografiou a hmotnostnou spektrometriou (SPME-GC-MS) boli identifikované prchavé látky v celkom šiestich vzorkách ovocných destilátov, konkrétne 3 vzorky pre slivkový destilát a 3 vzorky pre marhuľový destilát. Výsledky jednotlivých analýz boli porovnané medzi sebou a taktiež boli určené najčastejšie sa vyskytujúce látky. Tieto látky sú pravdepodobne najviac zodpovedné za typickú arómu ovocných destilátov tohto druhu.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.