Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 5 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Prekoncentrace iontových složek vzorku pomocí epitachoforézy
Kocianová, Vanda ; Dvořák, Miloš (oponent) ; Voráčová,, Ivona (vedoucí práce)
Epitachoforéza je nově vyvíjená metoda, která umožňuje separaci a koncentraci analytů z velkých objemů komplexních vzorků. Svým principem vychází z isotachoforézy a využívá diskontinuální elektrolytický systém. Rozdíl je v designu zařízení, které je kruhové a tím dochází ke zvyšování rychlosti migrace zón analytů v průběhu separace směrem ke středu zařízení a zároveň k jejich rozšiřování. Fokusace, koncentrace a separace analytů mezi vedoucí a koncový elektrolyt probíhá od okraje zařízení směrem k jeho středu. Aby nedocházelo k míchání vedoucího a koncového elektrolytu je potřeba toto rozhraní stabilizovat. Cílem této diplomové práce je optimalizace podmínek epitachoforézy, především možnostmi stabilizace rozhraní vedoucího a koncového elektrolytu. Jako stabilizační médium byly testovány agarózové gely, pak disky z napěněných polymerů a PDMS sloupky. Všechna média stabilizující rozhraní vedoucího a koncového elektrolytu prošla řadou optimalizací, aby byla vybrána nejlepší varianta s ohledem na jejich další aplikaci. Jako modelový analyt sloužila DNA a byla vybrána média s největší výtěžností koncentrace DNA. Nejlepších výsledků bylo dosaženo s NEEO a PFEG agarózovými gely a napěněným polymerem Dyneema s výtěžky nad 70 %. Další zajímavou alternativou jsou PDMS sloupky, jejichž otevřená struktura umožňuje koncentraci i velkých analytů jako jsou třeba mikroorganismy.
Testování autenticity potravin s využitím DNA analýzy
Kocianová, Vanda ; Rittich, Bohuslav (oponent) ; Španová, Alena (vedoucí práce)
Ověření autenticity potravinářských výrobků je důležitým krokem před jejich uvedením na trh. Tohle testování zabezpečuje, že výrobek skutečně obsahuje to, co uvádí etiketa a taktéž je ověřena jeho zdravotní nezávadnost. Jednou z metod, které je možné použít na ověření autenticity je polymerázová řetězová reakce (PCR). Experimentální část práce byla zaměřena na izolaci DNA pomocí magnetických částic v kvalitě pro PCR z potravinářského výrobku – kečupu. Jako kontrola byla izolována ze semen a stonku rajčete. Byla porovnávána amplifikovatelnost DNA izolované z výrobku pomocí magnetických částic separovaných jehlou a separátorem. Metodu je potřeba dále optimalizovat.
Blockchain a autorské právo
Kociánová, Vanda ; Holcová, Irena (vedoucí práce) ; Křesťanová, Veronika (oponent)
Smyslem a účelem této diplomové práce je seznámit se s fenoménem technologie blockchain a některými způsoby jejího uplatnění na poli autorského práva. Zejména se práce zaměřuje na ejména českého právního řádu. peer síť, proof of work. Dále tato kapitola vysvětluje, jak blockchain funguje a popisuje klíčové znaky technologie. Čtenář se dozví také o třech druzích blockchainu. A nakonec se věnuje otázce etiky a ochrany soukromí. Co se další kapitoly o autorském právu týká, tato shrnuje základy tohoto právního odvětví, které ji nových technologií. Důležitou částí této diplomové práce je podkapitola o majetkových právech autorských, kde zvláštní pozornost je zaměřena na digitální rozmnoženiny. Střední kapitoly se zabývají Smart Contracts, blockchainem a kolektivní správou aut děl a NFT. Smart Contracts mají potenciál zjednodušit a uživatelsky zpříjemnit uzavírání smluv. Je tomu tak rovněž v oblasti autorského práva, a to například automatickým stržením autorských poplatků za užití díla. To představuje také potenciál pro změnu kolektivní správy autorských děl. NFT, tedy nezaměnitelné tokeny, budí velkou škálu emocí, ale je třeba si uvědomit, že jejich pořízení s sebou může nést i mnoho výhod. Nabyvatel NFT tedy nenabude pouhý odkaz na obrázek, ale dle konkrétního případu například i práva různého typu. V...
Prekoncentrace iontových složek vzorku pomocí epitachoforézy
Kocianová, Vanda ; Dvořák, Miloš (oponent) ; Voráčová,, Ivona (vedoucí práce)
Epitachoforéza je nově vyvíjená metoda, která umožňuje separaci a koncentraci analytů z velkých objemů komplexních vzorků. Svým principem vychází z isotachoforézy a využívá diskontinuální elektrolytický systém. Rozdíl je v designu zařízení, které je kruhové a tím dochází ke zvyšování rychlosti migrace zón analytů v průběhu separace směrem ke středu zařízení a zároveň k jejich rozšiřování. Fokusace, koncentrace a separace analytů mezi vedoucí a koncový elektrolyt probíhá od okraje zařízení směrem k jeho středu. Aby nedocházelo k míchání vedoucího a koncového elektrolytu je potřeba toto rozhraní stabilizovat. Cílem této diplomové práce je optimalizace podmínek epitachoforézy, především možnostmi stabilizace rozhraní vedoucího a koncového elektrolytu. Jako stabilizační médium byly testovány agarózové gely, pak disky z napěněných polymerů a PDMS sloupky. Všechna média stabilizující rozhraní vedoucího a koncového elektrolytu prošla řadou optimalizací, aby byla vybrána nejlepší varianta s ohledem na jejich další aplikaci. Jako modelový analyt sloužila DNA a byla vybrána média s největší výtěžností koncentrace DNA. Nejlepších výsledků bylo dosaženo s NEEO a PFEG agarózovými gely a napěněným polymerem Dyneema s výtěžky nad 70 %. Další zajímavou alternativou jsou PDMS sloupky, jejichž otevřená struktura umožňuje koncentraci i velkých analytů jako jsou třeba mikroorganismy.
Testování autenticity potravin s využitím DNA analýzy
Kocianová, Vanda ; Rittich, Bohuslav (oponent) ; Španová, Alena (vedoucí práce)
Ověření autenticity potravinářských výrobků je důležitým krokem před jejich uvedením na trh. Tohle testování zabezpečuje, že výrobek skutečně obsahuje to, co uvádí etiketa a taktéž je ověřena jeho zdravotní nezávadnost. Jednou z metod, které je možné použít na ověření autenticity je polymerázová řetězová reakce (PCR). Experimentální část práce byla zaměřena na izolaci DNA pomocí magnetických částic v kvalitě pro PCR z potravinářského výrobku – kečupu. Jako kontrola byla izolována ze semen a stonku rajčete. Byla porovnávána amplifikovatelnost DNA izolované z výrobku pomocí magnetických částic separovaných jehlou a separátorem. Metodu je potřeba dále optimalizovat.

Viz též: podobná jména autorů
5 Kociánová, Vanda
5 Kociánová, Veronika
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.