Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Subcellular insight into cholesterol-mediated proliferation of the tick cell line
KROPÁČKOVÁ, Sára
Arthropods, including ticks, are not able to synthetise cholesterol de novo. However, cholesterol is an essential component of their cell membranes and serves as a precursor for the synthesis of steroid hormones. In this thesis, I looked at the biological function of exogenous cholesterol on the tick Ixodes ricinus cell line IRE/CTVM19. I verified the need for cholesterol supplementation in the growth medium for proper cell proliferation. Cellular proliferation was stimulated by cholesterol and not by other sterols (ergosterol, sitosterol). We further explored the two assumed aforementioned cholesterol cellular roles, but also investigated the role of cholesterol as a signal molecule: The effect of cholesterol sensing is described on the tick cell level, as well as on the level of the whole organism, using the ex vivo feeding system of ticks. This work provides novel insights into the cholesterol biology of ticks and tick cells, increasing our understanding of tick-host blood molecules' interaction.
Diferenciální exprese transkriptů slinných žláz klíštěte \kur{Ixodes ricinus}
KROPÁČKOVÁ, Sára
Klíšťata využívají různé mechanismy k potlačení hostitelské imunity. V této práci jsem porovnala expresi deseti transkriptů z klíštěcích slinných žláz, které jsou exprimované více při sání na hostiteli s aktivními imunitními reakcemi, v porovnání se sáním na systému umělého sání. Dále jsem zkoumala antikomplementový protein 1, AC1. Připravila jsem sérum se specifickými protilátkami a zkoumala expresi tohoto proteinu při sání na různých hostitelích a v nymfách. Také jsem testovala kovalentní interakce rekombinantu AC1 s proteiny z krevní plazmy hostitele. Tato studie napomáhá pochopení regulace exprese během sání klíštěte a přibližuje některé klíštěci slinné proteiny.

Viz též: podobná jména autorů
3 Kropáčková, Sabina
2 Kropáčková, Šárka
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.