Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 19 záznamů.  1 - 10další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Porovnání stravy gymnastek z různých gymnastických sportů
Kudláčková, Tereza ; Vilikus, Zdeněk (vedoucí práce) ; Petráková Doležalová, Radka (oponent)
Gymnastika je sportem estetickým, ve kterém je kladen důraz na optimální tělesný vzhled. Ten je však mnohdy spojován s udržováním neadekvátně nízké tělesné hmotnosti, což může mít negativní dopad jak pro zdraví, tak pro samotný sportovní výkon. Gymnastika tak může být považována za jeden z možných rizikových faktorů pro poruchy příjmu potravy. V případě dospívajících sportovkyň nabývá zmíněná problematika ještě většího významu. Výzkumu prováděného v rámci této diplomové práce se účastnily dospívající gymnastky ve věku od 15 do 18 let ze dvou gymnastických sportů, moderní gymnastiky a gymnastického aerobiku. Cílem bylo zjistit, zdali se strava gymnastek v závislosti na rozdílných sportech liší a zdali tyto gymnastky konzumují stravu adekvátní jak z hlediska její kvantity, tak také kvality. Za tímto účelem gymnastky zaznamenávaly příjem své stravy, přičemž následně byly vyhodnoceny 4denní jídelníčky poskytnuté od 8 zástupkyň moderní gymnastiky a 8 zástupkyň gymnastického aerobiku. Na základě vytvoření průměru dat ze 4 jednotlivých dnů a porovnání výsledků s doporučeními se zjistilo, že strava gymnastek byla z energetického hlediska nedostatečná. Kromě toho nedosahovaly gymnastky v průměru doporučeného denního příjmu téměř u všech z hodnocených mikronutrientů. Porovnávané skupiny gymnastek se v těchto...
Porovnání standardní diety dospělých nesportovkyň s dietou sportovkyň v přípravě na závody v bikini fitness
Jakubičková, Tereza ; Vilikus, Zdeněk (vedoucí práce) ; Petráková Doležalová, Radka (oponent)
Název: Porovnání standardní diety dospělých nesportovkyň s dietou sportovkyň v přípravě na závody v bikini fitness Cíle práce: Primárním cílem této bakalářské práce bylo porovnat rozdíly mezi běžnou dietou dospělých nesportovkyň a předzávodní dietou sportovkyň, které jsou v přípravě na závody v bikini fitness. Práce měla za cíl rozebrat jednotlivé rozdíly mezi dietami, a to za pomocí výpočtů celkového denního energetického příjmu probandek, množství makronutrientů, jednoduchých cukrů a vlákniny v jejich dietě, porovnání denního pitného režimu, následné zanesení do grafů a názorné porovnání diet. Sekundárním cílem této práce bylo seznámit čtenáře s charakterem předzávodní diety, jejím principem a vlivem na změnu tělesného složení sportovkyně během předzávodní přípravy. Tato práce měla také za cíl prezentovat vliv přesně nastavené a striktně dodržované diety, díky které může být dosaženo výrazné změny tělesného složení. Čtenáři této práce se mimo jiné seznámí s různými dietními metodami pro redukci tělesného tuku, a zároveň pro uchování svalové hmoty během kalorického deficitu. Metody: Práce byla provedena formou dotazníkové studie, pomocí které byly získány jídelní záznamy dvou skupin žen a následně byly rozebrány rozdíly mezi dietami těchto dvou skupin. První skupinu tvořily ženy (5) ve věku 20-30...
Úloha tukové tkáně při rozvoji endoteliální dysfunkce, aterosklerózy a dalších komplikací metabolického syndromu: vliv dietních a farmakologických intervencí
Doležalová, Radka ; Haluzík, Martin (vedoucí práce) ; Šenolt, Ladislav (oponent) ; Kábrt, Jan (oponent)
Obezita je jedním z hlavních rizikových faktorů pro rozvoj diabetu 2. typu, arteriální hypertenze a progresi aterosklerózy. Je doprovázena chronickým zánětlivým stavem tukové tkáně. Tuková tkáň je v současné době považována za aktivní sekreční a imunitní orgán. Zvýšením jejího objemu v důsledku dlouhodobé pozitivní energetické bilance dochází k nárůstu produkce adipokinů s prozánětlivým účinkem. Tyto hormony a cytokiny produkované adipocyty i makrofágy působí lokálně v tukové tkáni a současně vykazují systémové účinky. Mohou se tak různou měrou podílet na vzniku patofyziologických změn charakterizujících metabolický syndrom a vedoucích k rozvoji endoteliální dysfunkce a progresi aterosklerózy. Naopak nevelké množství tukové tkáně u štíhlých jedinců či výrazné snížení jejího objemu u obézních pacientů po redukci hmotnosti je spojeno s nárůstem produkce faktorů s příznivými metabolickými účinky a poklesem produkce prozánětlivých a inulinovou rezistenci indukujících faktorů. Endoteliální dysfunkce a zánět jsou důležitými markery aterogenního procesu a zhoršené prognózy u pacientů s metabolickým syndromem a diabetem 2. typu. Detekce endoteliální dysfunkce je užitečným nástrojem pro výzkum mechanismů aterosklerózy, screening z hlediska budoucího kardiovaskulárního rizika a sledování odpovědi na terapeutické...
Výživa klientů fitness center se zaměřením na příjem bílkovin a hořčíku
Pajič, Barbora ; Vilikus, Zdeněk (vedoucí práce) ; Petráková Doležalová, Radka (oponent)
Diplomová práce se zabývá důležitostí bílkovin a hořčíku ve stravě rekreačních návštěvníků fitness center. Velmi častým jevem je v sektoru fitness nadměrný příjem bílkovin na úkor ostatních makronutrientů. Hořčík je důležitým prvkem pro regeneraci svalů a jeho deficit může mít negativní vliv na redukci hmotnosti a nabírání svalové hmoty, vede k únavě a křečím, se kterými se setkává nejeden sportovec. Jelikož se návštěva fitness centra stává v dnešní době čím dál víc populární, je důležité, aby sportovci nepodléhali klamavým a matoucím informacím z internetu a hledali ověřené zdroje. Cílem diplomové práce bylo porovnat stravovací zvyklosti, zejména příjem bílkovin a hořčíku, u dvou skupin osob rozdělených dle četnosti tréninků ve fitness centru. Práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou. Teoretická část se zabývá výživou ve fitness odvětví obecně, více pozornosti je ale zaměřeno na bílkoviny a hořčík. Pro praktickou část práce byl zvolen kvantitativní výzkum pomocí dotazníkového šetření. Výzkumu se účastnilo celkem 30 respondentů rozdělených na dvě skupiny - sportovce a nesportovce. Za nesportovce byli považováni ti, kteří mají dva a méně tréninků týdně, sportovci trénují třikrát týdně a častěji. Hlavní část dotazníku představoval arch pro záznam čtyřdenní stravy a pitného režimu. Získaná...
Rozdíly ve stravovacích návycích veslařů a sportovců provozující crossfit
Kadlecová, Nikola ; Vilikus, Zdeněk (vedoucí práce) ; Petráková Doležalová, Radka (oponent)
Tato diplomová práce se zabývá tématem sportovní výživy a je rozdělena na dvě části. V teoretické části je přiblížena vyvážená strava, popsány mechanismy tvorby energie v průběhu fyzické aktivity a charakterizovány sportovní směry veslování a crossfit. Zejména je kladen důraz na problematiku výživy v těchto odvětvích. Na podkladu těchto teoretických východisek je zpracována praktická část, kde jsou statisticky zhodnocena získaná data. Cílem práce je zjistit, jestli existují rozdíly ve stravovacích návycích veslařů a sportovců provozující crossfit. K tomuto účelu byly použity specializované dotazníky jídelních preferencí, do kterých 16 sportovců vyplnilo své jídelní návyky. Na základě získaných dat o jejich příjmu vybraných nutrientů za uplynulý měsíc výsledky neodhalily statisticky významný rozdíl mezi skupinami v energetickém příjmu, konzumaci bílkovin (živočišných ani rostlinných), množství ovoce a zeleniny, složení mastných kyselin ve stravě a příjmu přidaných cukrů. Nicméně naznačily relativně velké odlišnosti, např. vyšší příjem živočišných bílkovin a nižší příjem ovoce u sportovců věnující se crossfitu. Klíčová slova: crossfit, stravovací návyky, výživa, veslování, sportovní výživa
Výživa kosmonautů
Žabová, Anna ; Vilikus, Zdeněk (vedoucí práce) ; Petráková Doležalová, Radka (oponent)
Tato neexperimentální diplomová práce je zaměřena na výživu ve vesmíru a všechny aspekty s ní spojené. První část se zabývá fyziologií člověka v prostředí mikrogravitace. Jedná se o změny působící na muskuloskeletární, kardiovaskulární, trávicí, imunitní a centrální nervový systém, ale také důsledky z dlouhodobé izolace, uzavřeného prostoru a působení kosmického záření z hlediska nutričního profilu účastníků vesmírných misí. V druhé části je popsán potravinový vesmírný systém a zmapována sovětská (později ruská) a americká minulost, současnost a budoucnost z hlediska vývoje vesmírné výživy a potravin. Třetí část je zaměřena na fungování vesmírné medicíny a dietologie společně se zajímavými projekty a programy, které v minulosti pomohly či neustále napomáhají vylepšování vesmírných potravinových systémů a díky nim se stává budoucí osídlování vesmíru realističtější. klíčová slova: výživa, výživa ve vesmíru, kosmická strava, kosmonaut, astronaut, vesmír
Poruchy příjmu potravy u skokanů a skokanek na lyžích
Ptáčková, Veronika ; Vilikus, Zdeněk (vedoucí práce) ; Petráková Doležalová, Radka (oponent)
V mé bakalářské práci jsem se zabývala rizikovým chováním v oblasti výživy českých skokanů a skokanek na lyžích. Cílem bakalářské práce bylo zjistit, zda si čeští skokané a skokanky udržují fyziologickou hmotnost, jestli v rámci snižování tělesné hmotnosti využívají nevhodné praktiky (například vyvolání zvracení). Také jsem zjišťovala, zda je snaha ze strany Mezinárodní lyžařské federace snižovat riziko vzniku poruch příjmu potravy u sportovců, kteří se věnují této disciplíně. V teoretické části této bakalářské práce jsem popsala jednotlivé typy poruch příjmu potravy, rizikové faktory jejich vzniku, zdravotní komplikace spojené s PPP (poruchy příjmu potravy) a epidemiologií těchto poruch. Dále jsem se zaměřila na samotné skoky na lyžích. Objasnila jsem pravidla, především ta, která se týkají hmotnosti skokanů. Zjišťovala jsem, jak velkou roli hraje hmotnost skokana na výslednou délku jeho skoku. Dále jsem se zaměřila na vývoj tělesné hmotnosti profesionálních skokanů na lyžích. Praktická část byla realizována formou nestandardizovaného dotazníku vlastní konstrukce. Dotazník vyplnilo 49 respondentů, 17 žen a 32 mužů. Třetina dotázaných má dle BMI podváhu, častěji ženy (55 % žen). Celkem 6 respondentů si během své aktivní kariéry vyvolávalo nebo vyvolává zvracení. 5 respondentů používá laxativa. Na...
What is My Car Worth? Hedonic Price Analysis of the German Used Car Market
Doležalová, Radka ; Polák, Petr (vedoucí práce) ; Červinka, Michal (oponent)
Ocenění ojetých vozů, ovlivněných různými technickými atributy a informační asymetrií, je klíčovým zájmem všech agentů působících na automobilovém trhu. Tato práce se zaměřuje na analýzu hedonických cen a jejím cílem je určit zák- ladní a doplňkové atributy, které jsou klíčovými faktory tržní hodnoty ojetého automobilu. Analýza dále osvětluje vliv nových atributů (servisních záznamů, zamoření interiéru vozidla cigaretovým kouřem, faktoru prodejního kanálu v prostředí e-commerce a zeměpisného rozdělení Německa). Hedonická cenová analýza využívá jedinečný vzorek dat německého trhu ojetých vozů extraho- vaný z databáze e-commerce platformy AutoScout24, který obsahuje téměř 51 tisíc vozidel a 57 atributů. Výběr modelu je specifikován na základě ap- likace Bayesovského modelu průměrování. Výzkum prokázal složitost oceňování ojetého vozidla z hlediska vysokého počtu relevantních proměnných. Mezi ne- jzajímavější inovativní závěry patří skutečnost, že prodejní kanál nemá vliv na tržní hodnotu a že se objevují menší cenové rozdíly mezi dvěma německými regiony. Pozoruhodný je také významný effekt statutu předchozích majitelů, barvy karoserie a znečištění vozidla cigaretovým kouřem. Odhadovaná de- setiletá životnost vozidla ukazuje, že automobily mají kratší délku životnosti než je obecně předpokládáno....
Vliv kofeinu na silový výkon
Jílková, Anna ; Vilikus, Zdeněk (vedoucí práce) ; Petráková Doležalová, Radka (oponent)
Tato bakalářská práce je rozdělena na část teoretickou a na část praktickou. Teoretická část je rozdělena do několika kapitol, které pojednávají o obecných vlastnostech kofeinu, jeho struktuře, metabolismu, výskytu a účincích na lidský organismus. Zvláštní kapitola se zabývá sportovní problematikou a využitím kofeinu ve sportu. Praktická část zahrnuje individuální výzkum vlivu kofeinu na silový výkon a na lidský organismus. Cílem práce bylo zjistit, zda kofein vykazuje ergogenní účinky při silovém výkonu na 1 RM. K tomu bylo použito experimentu, kdy účastníci absolvovali dvě testování, jedno s požitím kofeinu o dávce 3 mg/kg tělesné hmotnosti, druhé s požitím placeba. Úkolem bylo uzvednout co nejvyšší možnou váhu na jedno maximální opakování (1RM) ve cvicích bench press a mrtvý tah. Celkem experiment absolvovalo 24 lidí, 17 žen a 7 mužů s průměrným věkem 27 let a průměrným BMI 23,8. Výsledky testování ukázaly na průměrné zlepšení o 2,3 kg u mrtvého tahu a 0,3 kg u bench pressu při požití kofeinu. Statisticky však tyto hodnoty nejsou významné (p=0,253 a p=0,775). Klíčová slova: kofein, silový výkon, doplňky stravy, mrtvý tah, bench press
Rozdíly ve výživě české reprezentace ve sportovním lezení a výkonnostních lezců
Kuncířová, Veronika ; Vilikus, Zdeněk (vedoucí práce) ; Petráková Doležalová, Radka (oponent)
Tato diplomová práce hodnotí výživu české reprezentace ve sportovním lezení. Hlavním cílem je zmonitorovat kvantitativní i kvalitativní složení stravy české reprezentace ve sportovním lezení a zjištěné výsledky porovnat s průměrnou skupinou výkonnostních lezců a lezkyň. Práce je rozdělena na dvě části. Teoretická část se zabývá morfologickou a funkční charakteristikou sportovního lezce. Rovněž pojednává o specifických nutričních požadavcích, které se k tomuto sportu vážou. Praktická část se skládá z vyhodnocení dat, získaných na základě rozboru antropometrického měření, krátkého dotazníku a pětidenního stravovacího záznamu. Antropometrické měření porovnávalo tělesné proporce respondentů, dotazníky měly za cíl vyhodnotit zájem jedinců o výživu a charakter lezeckých tréninků, jídelníčky mapují energetickou bilanci a nutriční složení přijímané stravy. Stravovací záznamy byly vyhodnoceny v software Nutri Pro Expert. Zkoumané hodnoty z obou skupin byly porovnány mezi sebou a dále byly srovnány s doporučeními pro danou populaci. Účelem bylo zjistit jak míru plnění výživových doporučení české reprezentace, tak rozdíly mezi vrcholovými sportovci a průměrnou lezeckou skupinou. Výsledky výzkumu ukázaly, že mezi stravováním české reprezentace a průměrné výkonnostní lezecké skupiny rozdíly skutečně existují....

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 19 záznamů.   1 - 10další  přejít na záznam:
Viz též: podobná jména autorů
9 DOLEŽALOVÁ, Radka
3 Doležalová, Renata
3 Doležalová, Renáta
2 Doležalová, Romana
1 Doležalová, Růžena
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.