National Repository of Grey Literature 3 records found  Search took 0.01 seconds. 
Preparing high school students for college in the field of science and professional education
KOSTKOVÁ, Miroslava
This thesis focuses on issues of science and vocational education in secondary vocational schools. The theoretical part describes the natural sciences such as: biology, chemistry and physics, and their importance in science and mathematics and its role in technical and scientific disciplines. There are also described the possibility of preparing students for secondary vocational schools, extra study students as secondary vocational activity and subject soutěže- Olympics. The practical part describes performed exploratory probe aimed at finding information for high school students of secondary vocational activities and the Olympics and opinions of students on the importance of the study entrance examinations for college. In the last section of the practical part are defined requirements of selected universities to prospective students.
Comparsion of structure of organic farming in Czech Republic and Austria
KOSTKOVÁ, Miroslava
Zemědělství je jednou z nejstarších aktivit člověka s největším plošným dopadem. Jeho vliv na utváření krajiny a životní prostředí je velký už od počátků, kdy první lidé začali s velmi primitivním způsobem obdělávání půdy, pěstováním rostlin a ochočováním zvířat. Postupně zdokonalovali své nástroje a způsoby hospodaření, přičemž všechna tato zlepšení umožnila růst populace, což vyžadovalo další rozšiřování zemědělsky obhospodařovaných ploch a souběžně další zdokonalování. Velké změny nastaly v osmnáctém století, kdy došlo k zintenzivnění hospodaření díky novým postupům v obdělávání půdy. Další významné změny přineslo období, kdy se začala v široké míře používat průmyslová hnojiva a intenzifikace hospodaření ještě rostla. Ve 20. století se i díky dalším novým technologiím tradiční zemědělství začalo výrazně měnit a lidé si začali být vědomi některých negativních důsledků konvenčního zemědělství. Tyto okolnosti spolu s novým způsobem uvažování vedly ke vzniku ekologického zemědělství, které od té doby nabývá na významu. Práce nás zavede k prvním krůčkům ekologického zemědělství, popisuje jeho rozvoj, seznámí nás s Rudolfem Steinerem, který je považován za průkopníka ekologického zemědělství a porovná stav ekologického hospodaření v České republice a Rakouska, které je z hlediska rozvinutosti ekologického zemědělství považováno za nejvyspělejší zemi. V České republice se začalo ekologické zemědělství prosazovat až o mnoho let později, začátkem devadesátých let dvacátého století, přestože první zmínky o něm za hranicemi ČR byly již mnohem dříve. To, spolu s řadou významných geopolitických faktorů, ovlivnilo jeho utváření a následně do značné míry i strukturu a způsoby zemědělské výroby. Svou roli hraje i legislativa, která v České republice oproti Rakousku přináší některé odlišnosti mající vliv na rozvoj některých součástí ekologického zemědělství. I díky časnějšímu startu je z hlediska rozvoje ekologického zemědělství Rakousko o krok před námi. S řadou problémů, se kterými se Česká republika potýká nyní, se Rakousko muselo vypořádat již před několika lety a dá se předpokládat, že se stejnými nebo velmi podobnými problémy se za několik let budou potýkat státy, v kterých se ekologické zemědělství začalo rozvíjet ještě později. Právě porovnávání těchto problémů v z hlediska ekologického zemědělství různě vyspělých států může napomoci některým z nich předcházet a jiné řešit rychleji a efektivněji bez zbytečného procházení slepých uliček. S dalším vývojem budou přicházet i další nové problémy, s kterými se ekologické zemědělství bude potýkat, a které bude nutno řešit, což zachovává důležitost vzájemného porovnávání a přenosu zkušeností mezi jednotlivými zeměmi.
Use of bioproducts in public catering systems in Czech Republoc and Austria
KOSTKOVÁ, Miroslava
The paper studied the structure of meals in selected restaurants in the Czech Republic and compared with selected Austrian catering facilities. The analysis shows that Austria is against the Czech Republic ahead of not only the quantity used in organic food, but also in the knowledge that is related to organic food. And not just in public catering facilities, but also in households. In the questionnaire survey was to determine knowledge about organic foods, the principles under which they were prepared, where you can buy at what price range varies. About the quality of organic food, people's interest in organic food, organic food as often used in homes both Czech and Austrian. Were also detected in the possibilities of school catering facilities, the reasons why organic food is often used and more. All of this was examined children's nursery school, primary school pupils and college students and executives interviewed kitchen. The result is that in the Czech Republic are used almost exclusively organic foods at home and rarely. While in the kitchens of school facilities for them is great interest either from the kitchen diners and employees. By contrast, in Austria, organic food is commonly used both in households and in public catering facilities and thein use is considered an asset. SWOT analysis derived from several sources provided by the Ministry of Agriculture, shows the appropriateness of inclusion of organic food to offer menus. Understanding the concept of organic food is gradually increasing, from our survey suggests that this concept students know 72% and 75% of staff kitchen. In Austria, this question knew the answer 100% of the respondents. 13% of respondents would welcome the offer of meals of organic foods in their cafeterias, dining halls in the Austrian would appreciate higher proportion of organic food. 60% of students in the questionnaire said that they can byu organic food in supermarkets, while in Austria prevails buy organic food directly on the farm. Most in the Czech Republic to sign purchase organic fruits and vegetables, in second place as milk and dairy products. In contrast to Austria, where most purchases organic milk and dairy products, fruit in second place and third place is vegetables.

See also: similar author names
1 KOSTKOVÁ, Martina
1 KOSTKOVÁ, Monika
1 Kostková, Magdaléna
1 Kostková, Marie
4 Kostková, Mária
Interested in being notified about new results for this query?
Subscribe to the RSS feed.