Mendelova univerzita v Brně

Mendelova univerzita v Brně Nalezeno 33,202 záznamů.  předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Mendel University performance analysis through data mining
Panggam, Osunam
Tato práce se zabývá analýzou výkonnosti Mendelovy univerzity a souvislostí mezi hodnocením univerzity a zpravodajskými články a recenzemi. Cílem studie je analyzovat mediální pokrytí a revidovat data o univerzitách v průběhu let a jejich dopad na pověst a hodnocení univerzity. Metodologie výzkumu zahrnuje webové seškrabování zpravodajských článků a recenzí souvisejících s Mendelovou univerzitou a používání technik dolování dat a NLP k analýze jejich sentimentu a distribuce témat. Kromě toho budou kvalitativní data shromážděná z novinových článků a recenzí online studentů korelována s údaji o hodnocení univerzity za období minulého roku, aby bylo možné identifikovat jakékoli vzorce nebo vztahy. Závěry studie se pokusí najít vhled do vlivu mediálního pokrytí na hodnocení a pověst univerzity. Osvětlí také techniky dolování dat pro analýzu textových dat souvisejících s univerzitou na zajímavé vzory.
Návrh stolu pro hraní počítačových her
Tomaňová, Vendula
Diplomová práce se zabývá uživatelským výzkumem a následným návrhem a realizací produktu, kterým je herní počítačový stůl. Práce si klade za cíl vycházet jak ze současného zastoupení nábytku pro toto specifické odvětví na trhu, tak i požadavky konkrétní skupiny uživatelů. Finálně překládá výsledek práce, jímž je herní počítačový stůl.
Vzdělávání žáků se SVP z pohledu učitele SŠ
Weiss, Petr
Tato práce je zaměřená na problematiku vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami na středních školách. Cílem práce je poznat, popsat a interpretovat, jak ke vzdělávání těchto žáků přistupují jejich učitelé. Abychom se lépe orientovali v dané problematice, bude v první části práce představena základní terminologie a právní rámec uvedené problematiky. Dále budou stručně charakterizována jednotlivá zdravotní postižení, od kterých se speciální vzdělávací potřeby žáků odvíjejí a následně bude nahlédnuto na možnosti podpory učitelům ze strany škol a jiných institucí. V závěru teoretické části se budu zabývat přístupy k žákům se speciálními vzdělávacími potřebami z různých úhlu pohledu. V praktické části této práce popíšu výsledky průzkumného šetření, které bude provedeno kvalitativní metodou a jako její nástroj bude zvolen polostrukturovaný rozhovor. Získána data pak budou vyhodnocena a poté interpretována pomoci metody otevřeného kódování.
Vliv zdražení jízdného na studenty brněnských universit
Mladonický, Kryštof
Cílem práce bylo prozkoumat dopady rozhodnutí vlády o změně studentské slevy na MHD pro studenty brněnských vysokých škol. Zároveň zjistit, kolik studentů do Brna dojíždí a jak se jich tato změna dotkne. Případně navrhnout opatření na podporu těchto studentů. V průběhu výzkumu, byli studenti dotazováni prostřednictvím anonymních dotazníků (103 studentů) nebo prostřednictvím osobních rozhovorů (32 studentů). Také zjistit, zda tato změna ovlivní studenty v jejich osobním životě na jejich finanční stránce nebo jejich rozhodování o používání veřejné dopravy. Pro některé studenty to znamenalo omezení výdajů na dopravu. Byl navržen bodový systém pro možnost finanční podpory dojíždějících studentů, který by mohl být využit v regionálním rozvoji k přilákání talentovaných studentů, kteří si kvůli snazší a levnější dostupnosti vybírají jiné vysoké školy.
Studie odtokových poměrů v povodí bezejmenného levostranného přítoku Svratky řkm 93,8 v k. ú. Ujčov
Mach, Arnošt
Diplomová práce je zaměřena na posouzení odtokových poměrů ve zvolené lokalitě, a to za následným účelem v podobě návrhu komplexního systému opatření. V první řadě byla vytvořena literární rešerše na téma hydrologie, lesní cesty a opatření k zadržení vody. Dále došlo k podrobnému popsání přírodních poměrů zvolené lokality. Společně s terénním průzkumem bylo díky tomu možné identifikovat kritická místa pro navýšený odtok vody a stanovit rizikové faktory. Na základně shromážděných informací byly vyhodnoceny odtokové poměry ve studovaném území a vytvořen srážko-odtokový model v open-source programu HEC-HMS. V poslední řadě došlo k návrhu opatření pro umožnění bezpečného průtoku vod a opatření pro zvýšení celkové ekologické stability.
Formování trhu v rámci komoditní vertikály vepřového masa v České republice a Rusku
Voroshilov, Vladislav
Bakalářská práce je věnována problematice výroby vepřového masa v rámci komoditní vertikály a formování trhu vepřového masa v České republice a Rusku. Na začátku literárního přehledu této bakalářské práce je uvedena definice agrobyznysu a její základní odvětví. Dále bakalářská práce uvádí základní informace o trhu jako takovém, popisuje agrární trh a jeho zásadní charakteristiky. Podstatná část práce se věnuje struktuře komoditní vertikály vepřového masa, daná část popisuje důležité body ovlivňující komoditní vertikálu a její úroveň. V další části bakalářské práce jsou zpracované a uvedené hlavní a důležité ukazatele komoditní vertikály vepřového masa jak v Česku tak v Rusku, které bezprostředně charakterizují úroveň vývoje trhu vepřového masa v obou dvou zemích za účelem následného porovnání situací.
Význam eventu pro poskytovatele služeb v destinaci cestovního ruchu Slovácko
Píšťková, Hana
Píšťková, H. Význam eventu pro poskytovatele služeb v destinaci cestovního ruchu Slovácko. Bakalářská práce. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2023. Cílem této práce je identifikovat dopady eventu Slováckých slavností vína a otevřených památek na poskytovatele služeb v turistické oblasti Slovácko a na-vrhnout opatření vedoucí k podpoře pozitivních a eliminaci negativních dopadů eventu na destinaci. První část obsahuje teoretická východiska nezbytná k pochopení tématu. Ve výsledkové části jsou rozebrána témata z teoretických vý-chodisek zaměřená na konkrétní problematiku týkající se tématu. Pro naplnění cíle sloužily odpovědi z dotazníkového šetření či hloubkových rozhovorů. Na zá-kladě těchto odpovědí práce obsahuje návrhy a doporučení lepších podmínek ne-jen pro poskytovatele služeb, ale i návštěvníka destinace.
Optimalizace výrobního procesu se zaměřením na využívání vody ve společnosti P-D Refractories CZ, a.s.
Seidlová, Cindy Patricia
Diplomová práce se zabývá optimalizací ve výrobním procesu se zaměřením na využívání vody ve společnosti P-D Refractories CZ a.s. Velké Opatovice. V úvodu popisuje obecně problematiku životního prostředí a vliv průmyslu na životní prostředí, nakládání s vodou a legislativu, která je s tímto problémem spojená. Je zde popsáno něco z udržitelné spotřeby a výroby, jejich nástrojů, které pomáhají společnostem fungovat tak, aby co nejméně zatěžovaly životní prostředí. Vybraným nástrojem pro tuto práci je čistší produkce. Práce také představuje firmu P-D Refractories CZ a.s., ve které je tato problematika řešena. Praktická část obsahuje návrh nového způsobu chlazení lisu a výpočty ekologické a finanční úspory vody, které dokládají, že toto řešení je pro danou společnost i ekonomicky přínosné. V závěru jsou zmíněna ekologická pozitiva navrženého řešení.
Poruchy plodnosti prasnic
Vašicová, Tereza
Bakalářská práce se zaměřuje na poruchy plodnosti prasnic. V první části je popsána reprodukční soustava, tzn. pohlavní orgány prasnice; plodnost a její parametry, mezi které patří vnitřní a vnější faktory ovlivňující plodnost, například výživa, mikroklima, délka mezidobí nebo věk prasnice. Je zde také stručně popsán pohlavní cyklus prasnice zahrnující všechny fáze, a to proestrus, estrus, metestrus a diestrus. Druhá část je zaměřena na poruchy plodnosti, které jsou rozděleny na vrozené, mezi které se řadí vývojové poruchy nebo anomálie, získané, které jsou nejčastěji způsobené viry nebo bakteriemi, a samostatně také neplodnost. U poruch jsou popsány klinické projevy nemoci, jejich vznik, popř. prevence a v některých případech, pokud je známa, tak i terapie.
Mikrobiologie čerstvých a polotvrdých sýrů – změny v počtech významných skupin mikroorganismů v průběhu výroby a skladování.
Vítová, Jana
Cílem diplomové práce bylo zjistit, zda se mění počty významných skupin mikroorganismů u čerstvých a polotvrdých sýrů v průběhu skladování. Změny počtu mikroorganismů byly zjišťovány mikrobiologickým rozborem, kdy se stanovovaly významné skupiny mikroorganismů. Detekoval se celkový počet mikroorganismů, psychrotrofní mikroorganismy, koliformní bakterie včetně Escherichia coli, bakterie mléčného kvašení a mikromycety, která zahrnují kvasinky a plísně. Mikroorganismy se zjišťovaly u čerstvých sýrů balených v krabičkách, balených ve vakuu skladovaných 14 dní a skladovaných 21 dní. Čerstvé sýry byly vyrobeny v mlékařském poloprovoze Agronomické fakulty Mendelovy univerzity a obsahovaly čtyři různé koncentrace smetanového zákysu. U polotvrdých sýrů byl mikrobiologický rozbor proveden při dodání sýrů do laboratoře a následně s časovým odstupem buď 14 dnů nebo 8 týdnů. Polotvrdé sýry pocházely z tržní sítě. U čerstvých sýrů balených byly zjištěny velmi nízké počty koliformních bakterií a plísní. Naopak kvůli delší době skladování došlo k významnému poklesu bakterií mléčného kvašení. Při delší době skladování došlo k vyšší detekci kvasinek a psychrotrofních mikroorganismů. U polotvrdých sýrů analyzovaných po 8 týdnech došlo k poklesu celkového počtu mikroorganismů a bakterií mléčného kvašení. U polotvrdých sýrů, analyzovaných po 14 dnech, byl zjištěn vyšší celkový počet mikroorganismů, vyšší počty psychrotrofních bakterií i plísní. U žádného polotvrdého sýra nebyly detekovány koliformní bakterie, včetně Escherichia coli. Z výsledků práce vyplynulo, že vakuové balení u čerstvých sýrů může prodloužit jejich trvanlivost. Při delší době skladování však dochází ke snížení bakterií mléčného kvašení.

Mendelova univerzita v Brně : Nalezeno 33,202 záznamů.   předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.