National Repository of Grey Literature 11 records found  1 - 10next  jump to record: Search took 0.00 seconds. 
Study of qualitative parameters of fruit juices and possibilities of their modification via technological modifications
Fajtl, Zdeněk ; Omelka, Ladislav (referee) ; Polovka, Martin (advisor)
Ovocné šťávy jsou celosvětově nejoblíbenějšími nealkoholickými nápoji. Kromě vitamínů a minerálů jsou také bohatým zdrojem polyfenolů, které jsou považovány za látky přispívající k celkové antioxidační aktivitě. Zvyšující se požadavky konzumentů na kvalitu a bezpečnost potravin nutí výrobce k zvyšování výrobních a kvalitativních standardů potravin. Nedávné inovace ve výrobě ovocných šťáv vedly k modifikacím výrobních podmínek, které zahrnují změny ve složení šťávy (např. přídavek ovocné dužiny nebo malých ovocných kousků), vylepšování vlastností obalových materiálů a modifikace produkční atmosféry. Cílem diplomové práce bylo pomocí metod EPR a UV-VIS spektroskopie posoudit vliv různých výrobních postupů na vybrané kvalitativní znaky (antioxidační aktivita, změna barvy a koncentrace vybraných fytochemikálií) pomerančových šťáv s dužinou a ananasových šťáv, a charakterizovat jejich změny v průběhu dlouhodobého skladování. Získané výsledky byly zpracovány metodami multivariační statistické analýzy s cílem posoudit vliv původu suroviny, roku produkce a použitých výrobních podmínek na sledované parametry a celkovou kvalitu ovocných džusů. Výsledky jasně prokázaly, že pasterizace ovlivňuje kvalitu výrobku; ačkoli byla použita „šetrná“ pasterizace, byl u těchto vzorků pozorován mírný pokles prakticky všech monitorovaných parametrů v porovnání s čerstvými – nepasterizovanými šťávami. Avšak pokud jde o po-pasterizační změny, byl prokázán významný vliv produkční atmosféry na monitorované kvalitativní parametry šťáv, prokazující, že náhrada kyslíku inertními plyny může výrazně prodloužit trvanlivost šťáv. Kinetické studie změn sledovaných parametrů na době skladování ukazují, že ve většině případů dochází k postupnému zhoršování všech monitorovaných parametrů, a to bez ohledu na technologii zpracování šťávy. Ve vzorcích vyrobených použitím modifikované atmosféry bylo, v závislosti na typu inertního plynu, pozorováno zpomalení poklesu jednotlivých kvalitativních parametrů šťáv jako výsledek aplikace inertní atmosféry. Tento trend byl zřejmý především pro delší skladovací období, zatímco na začátku skladování (6 - 7 týdnů po výrobě dané šťávy) byly pozorované trendy nejednoznačné. Lze proto předpokládat že tento „ochranný“ efekt inertní atmosféry je ovlivňován fyzikálně-chemickými vlastnostmi jednotlivých plynů, zejména jejich rozpustností v kapalném médiu. Výsledky také prokázaly že vlastnosti šťáv jsou ,bez ohledu na druh ovoce, výrazně ovlivňovány také sezónními vlivy a původem surové šťávy. Z výsledků statistické analýzy vyplývá, že rok výroby je silným diskriminačním faktorem. Na základě všech monitorovaných charakteristik, bylo dosaženo absolutní diskriminace vzorků pomocí kanonické diskriminační analýzy. Pokud jde o původ surovin, byla dosažena pouze částečná diferenciace, i když s poměrně vysokým klasifikačním skóre. Pokud jde o technologii výroby, byla dosažena pouze částečná diferenciace vzorků podle typu použitého inertního plynu. Získané poznatky pomohou výrobcům ovocných šťáv s optimalizací výrobních podmínek s cílem získat výrobek s maximem prospěšných vlastností, které by si udržel po celou dobu expirace, jejíž délka může být také optimalizovány na základě prezentovaných výsledků.
Uchovatelnost zeleninových salátů minimálně zpracovaných
Němcová, Barbora
This bachelor thesis is focused on shelf life of minimally processed salads. Opening part of thesis deals with vegetable varieties used in these salads, packaging materials and a modified atmosphere, which is used for preservation. Next part contains practical experiment of storing two kinds of cabbage packed in vacuum and the range of products found in chain stores in the Czech Republic and abroad.
Použití obalů v masné výrobě
Pavlíková, Martina
This bachelor thesis on the subject Using packaging in meat production is focused on issue about using packaging in meat production. It describes range of meat products by valid legislation regulations related to packaging. It describes process of creating meat products and used technique. It defines packaging and its functions which are important in technological, sensory and hygienic point of view. It also describes packaging creates from several materials and history of creating packaging. This thesis is also focused on each way of packaging meat and meat products and possibilities of extending of durability of meat products. Thesis is also focused on issue about defects of packaging and describes migration of substances into meat products.
Balení potravin v ochranné atmosféře
Stachovcová, Kamila
This bachelor thesis is focused on packaging food in a protective atmosphere and the migration of components from the packaging into food. This thesis gathers information about the most used packaging materials, their applications in practise, or the legislative requirement that are their integral part. In general, packaging is used to protect the product from external influences. The information on the packaging of the product must be unambiguously, clear and in accordance with the actual legislation. The next part in this thesis is about the protective atmosphere. Oxygen, nitrogen and carbon dioxide are gases which are used in modified atmosphere. Air in packaging is replaced with the gases. Vacuum packaging and controlled atmosphere are the next methods for product protective. The next part is about migration components from the packaging into food. The last one is issue of the occurence of phthalates in the packaging materials.
Uchovatelnost zeleninových salátů minimálně zpracovaných
Němcová, Barbora
This bachelor thesis is focused on shelf life of minimally processed salads. Opening part of thesis deals with vegetable varieties used in these salads, packaging materials and a modified atmosphere, which is used for preservation. Next part contains practical experiment of storing two kinds of cabbage packed in vacuum and the range of products found in chain stores in the Czech Republic and abroad.
Obaly na maso a masné výrobky a jejich označování
Heinereichová, Iva
The bachelor thesis called Packaging of meat and meat products and labeling deals with programs packaging of meat and meat products. This work elaborates the legislative requirements, available studies and publications about given problem. It characterizes and highlights the legislative requirements in Czech Republic commonly consumed meats (pork, poultry and beef). Further defines packaging as such and describes the features that are important in food packaging. The work is focused on the consumer packaging for meat and meat products with which customers encounter daily in the market. The largest part of the work is therefore devoted to technological and shipping packaging meat products and modern ways of wrapping meat and meat products. It also highlights the risk of migration of constituents from packaging materials into food, which can threaten the health of consumers. A final chapter describes the food labeling, which is important in terms of consumer awareness.
Balení potravin v modifikované atmosféře
Bednářová, Alena
The thesis deals with modern forms of food packaging; it is especially focused on vacuum packaging and equilibrium packaging. It describes the progress of the packaging process. The thesis analyzes the packaging systems for selected food products. There are described interactions between the gas and packaged food and there is evaluated the effect of gas on the shelf life of packaged food products. The presence of oxygen is generally undesirable in food packaging. There is exception in the case of foods, which need oxygen to breathe or to keep their colour. Vacuum packaging makes anoxic conditions, but the change of pressure can lead to deformation of product. The gas mixture can also displace the air. Nitrogen is an inert gas with no antimicrobial effect, it only creates anoxic conditions. Most important gas in MAP is carbon dioxide, due to its antimicrobial properties. It is water-soluble gas that can lower pH. This gas also gives a slow the respiration of fruits.
Study of qualitative parameters of fruit juices and possibilities of their modification via technological modifications
Fajtl, Zdeněk ; Omelka, Ladislav (referee) ; Polovka, Martin (advisor)
Ovocné šťávy jsou celosvětově nejoblíbenějšími nealkoholickými nápoji. Kromě vitamínů a minerálů jsou také bohatým zdrojem polyfenolů, které jsou považovány za látky přispívající k celkové antioxidační aktivitě. Zvyšující se požadavky konzumentů na kvalitu a bezpečnost potravin nutí výrobce k zvyšování výrobních a kvalitativních standardů potravin. Nedávné inovace ve výrobě ovocných šťáv vedly k modifikacím výrobních podmínek, které zahrnují změny ve složení šťávy (např. přídavek ovocné dužiny nebo malých ovocných kousků), vylepšování vlastností obalových materiálů a modifikace produkční atmosféry. Cílem diplomové práce bylo pomocí metod EPR a UV-VIS spektroskopie posoudit vliv různých výrobních postupů na vybrané kvalitativní znaky (antioxidační aktivita, změna barvy a koncentrace vybraných fytochemikálií) pomerančových šťáv s dužinou a ananasových šťáv, a charakterizovat jejich změny v průběhu dlouhodobého skladování. Získané výsledky byly zpracovány metodami multivariační statistické analýzy s cílem posoudit vliv původu suroviny, roku produkce a použitých výrobních podmínek na sledované parametry a celkovou kvalitu ovocných džusů. Výsledky jasně prokázaly, že pasterizace ovlivňuje kvalitu výrobku; ačkoli byla použita „šetrná“ pasterizace, byl u těchto vzorků pozorován mírný pokles prakticky všech monitorovaných parametrů v porovnání s čerstvými – nepasterizovanými šťávami. Avšak pokud jde o po-pasterizační změny, byl prokázán významný vliv produkční atmosféry na monitorované kvalitativní parametry šťáv, prokazující, že náhrada kyslíku inertními plyny může výrazně prodloužit trvanlivost šťáv. Kinetické studie změn sledovaných parametrů na době skladování ukazují, že ve většině případů dochází k postupnému zhoršování všech monitorovaných parametrů, a to bez ohledu na technologii zpracování šťávy. Ve vzorcích vyrobených použitím modifikované atmosféry bylo, v závislosti na typu inertního plynu, pozorováno zpomalení poklesu jednotlivých kvalitativních parametrů šťáv jako výsledek aplikace inertní atmosféry. Tento trend byl zřejmý především pro delší skladovací období, zatímco na začátku skladování (6 - 7 týdnů po výrobě dané šťávy) byly pozorované trendy nejednoznačné. Lze proto předpokládat že tento „ochranný“ efekt inertní atmosféry je ovlivňován fyzikálně-chemickými vlastnostmi jednotlivých plynů, zejména jejich rozpustností v kapalném médiu. Výsledky také prokázaly že vlastnosti šťáv jsou ,bez ohledu na druh ovoce, výrazně ovlivňovány také sezónními vlivy a původem surové šťávy. Z výsledků statistické analýzy vyplývá, že rok výroby je silným diskriminačním faktorem. Na základě všech monitorovaných charakteristik, bylo dosaženo absolutní diskriminace vzorků pomocí kanonické diskriminační analýzy. Pokud jde o původ surovin, byla dosažena pouze částečná diferenciace, i když s poměrně vysokým klasifikačním skóre. Pokud jde o technologii výroby, byla dosažena pouze částečná diferenciace vzorků podle typu použitého inertního plynu. Získané poznatky pomohou výrobcům ovocných šťáv s optimalizací výrobních podmínek s cílem získat výrobek s maximem prospěšných vlastností, které by si udržel po celou dobu expirace, jejíž délka může být také optimalizovány na základě prezentovaných výsledků.

National Repository of Grey Literature : 11 records found   1 - 10next  jump to record:
Interested in being notified about new results for this query?
Subscribe to the RSS feed.