National Repository of Grey Literature 2 records found  Search took 0.00 seconds. 
Hydration and structure of humic acids studied by thermal analysis
Grebíková, Lucie ; Šmejkalová, Daniela (referee) ; Kučerík, Jiří (advisor)
Cílem této práce bylo užití termické analýzy, především teplotně modulované diferenční kompenzační kalorimetrie (TMDSC) k odhalení změn ve struktuře huminových kyselin (HA), způsobených pravidelným vlhčením HA vodou a jejím opakovaným sušením. Celkový počet cyklů vlhčení byl pět, neboť následující cykly již nezpůsobily žádné další pozorovatelné strukturální změny. Experimenty provedené v této práci ukázaly, že voda hraje roli nejen v bobtnání struktury HA a přerušení van der Waalsových sil, ale i v přerušení některých vodíkových vazeb, což má větší vliv na snížení teploty skelného přechodu, Tg. Změny v teplotách skelného přechodu byly nepatrné, protože voda ovlivnila především okolí amorfních domén (zodpovědných za skelný přechod), než domény samotné. Dalším úkolem bylo ozřejmit roli volných lipidů ve stabilitě fyzikální struktury HA s ohledem na opakované vlhčení a sušení. Voda periodicky stabilizovala a destabilizovala strukturu HA, ve vzorku HA bez volných lipidů byl vliv vody krátkodobý, voda potřebovala méně času k vyvolání změn ve vzorku, zatímco v původním vzorku byly změny kontinuální. Opakované vlhčení vyvolalo pokles v teplotách fázových přeměn v každém cyklu v porovnání s předcházejícím a ovlivnilo především kinetické procesy, jmenovitě krystalizaci/krystalickou reorganizaci. Opakované vlhčení dále způsobovalo redistribuci a vymytí hydrofilních molekul a tím postupnou hydrofobizaci celé struktury.
Hydration and structure of humic acids studied by thermal analysis
Grebíková, Lucie ; Šmejkalová, Daniela (referee) ; Kučerík, Jiří (advisor)
Cílem této práce bylo užití termické analýzy, především teplotně modulované diferenční kompenzační kalorimetrie (TMDSC) k odhalení změn ve struktuře huminových kyselin (HA), způsobených pravidelným vlhčením HA vodou a jejím opakovaným sušením. Celkový počet cyklů vlhčení byl pět, neboť následující cykly již nezpůsobily žádné další pozorovatelné strukturální změny. Experimenty provedené v této práci ukázaly, že voda hraje roli nejen v bobtnání struktury HA a přerušení van der Waalsových sil, ale i v přerušení některých vodíkových vazeb, což má větší vliv na snížení teploty skelného přechodu, Tg. Změny v teplotách skelného přechodu byly nepatrné, protože voda ovlivnila především okolí amorfních domén (zodpovědných za skelný přechod), než domény samotné. Dalším úkolem bylo ozřejmit roli volných lipidů ve stabilitě fyzikální struktury HA s ohledem na opakované vlhčení a sušení. Voda periodicky stabilizovala a destabilizovala strukturu HA, ve vzorku HA bez volných lipidů byl vliv vody krátkodobý, voda potřebovala méně času k vyvolání změn ve vzorku, zatímco v původním vzorku byly změny kontinuální. Opakované vlhčení vyvolalo pokles v teplotách fázových přeměn v každém cyklu v porovnání s předcházejícím a ovlivnilo především kinetické procesy, jmenovitě krystalizaci/krystalickou reorganizaci. Opakované vlhčení dále způsobovalo redistribuci a vymytí hydrofilních molekul a tím postupnou hydrofobizaci celé struktury.

Interested in being notified about new results for this query?
Subscribe to the RSS feed.