Home > Academic theses (ETDs) > Doctoral theses > Vliv vybraných společenstev pastevního porostu na množství mléka se zaměřením na spektrum mastných kyselin v tuku mléka
Original title:
Vliv vybraných společenstev pastevního porostu na množství mléka se zaměřením na spektrum mastných kyselin v tuku mléka
Translated title:
Influence of selected plant associations in pasture vegetation on quantity of milk with focus on spectrum of fatty acids in milk fat
Authors:
BOHÁČOVÁ, Lucie Document type: Doctoral theses
Year:
2011
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Cílem práce bylo vyhodnotit vliv pastvy a složení pastevního porostu na množství a skladbu mléka a obsah mléčných složek u českého strakatého skotu v oblasti LFA v letech 2007 až 2009. Byla sledována kvalita pastevního porostu podle chemického složení skupin porostu, určení dominantních druhů trav, jetelovin a bylin a jejich procentuelního zastoupení a měření výšky pastevního porostu. Dále bylo analyzováno mléko na spektrum mastných kyselin a jejich zastoupení a na ověření přídavků objemných krmiv a jadrných komponentů na složení mléčného tuku.The objective of this study was to evaluate the effect of pasture and pasture vegetation composition on the milk yield and milk fat and protein content in the Czech Fleckvieh cattle kept in the less favorable areas (LFA) during the years 2007 ? 2009. These pasture characteristics were observed: pasture quality defined by the chemical composition of herbage groups, determination and rate of dominant grass types, clover types and herbs and the height of pasture vegetation. Next, the fatty acids spectrum in the milk was analyzed and the effect of forage and grain supplements on the milk fat composition was confirmed.
Keywords:
dairy cow?s nutrition; fatty acids; milk composition; milk fat; milk yield; pasture; mastné kyseliny; mléčná užitkovost; mléčný tuk; pastva; složení mléka; výživa dojnic Citation: BOHÁČOVÁ, Lucie. Vliv vybraných společenstev pastevního porostu na množství mléka se zaměřením na spektrum mastných kyselin v tuku mléka. České Budějovice, 2011. disertační práce (Ph.D.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/17790