Original title:
Vliv předplodiny na výnosové a kvalitativní parametry ovsa
Translated title:
The influence of foregoing crop on yield formation and quality of oats
Authors:
MIKEŠ, Lubomír Document type: Bachelor's theses
Year:
2010
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Oves je důležitá potravinářská i krmná obilnina. Má ve srovnání s ostatními obilninami vyšší obsah bílkovin s vysokou biologickou hodnotou a vyšší obsah tuku. Pokus v rámci bakalářské práce byl prováděn na pozemku ZF JU v Českých Budějovicích s cílem zhodnotit vliv předplodiny na výnosové a kvalitativní parametry ovsa, a dále pak provádět fenologické pozorování během růstu ovsa. Předplodinami v experimentu byly kukuřice, řepka a obilovina. Zařazeno bylo 10 odrůd ovsa, z toho 4 nahé odrůdy a 6 pluchatých. Odrůdy byly hodnoceny devíti ukazateli po každé předplodině. Odrůdy vykazovaly nejlepší výsledky ve většině sledovaných parametrů po kukuřici. Střední hodnoty vykazovaly odrůdy po řepce a nejhorších výsledků dosáhly odrůdy po obilnině. Pluchaté odrůdy výrazně převyšovaly odrůdy nahé ve sledovaných základních výnosových prvcích, jako jsou počet lat na m2 a počet zrn v latě. Oats are a very important grain for foodstuffs and animal feed. It has a higher protein content than other grains, as well as a higher biological value and a higher fat content. The experiment was conducted as part of undergraduate study on the premises of the Agricultural Faculty of the South Bohemian University (Česke Budějovice) with the aim of assessing the effect of the preceding crop on the yield and qualitative parameters of oats, and also to conduct phenological observations during the growth cycle of oats. The previous crops in the experiment were maize, rape and cereals. 10 strains of oats were included in the experiment`` 4 naked and 6 husked varieties. The varieties were evaluated after each previous crop using 9 indicators. In most of the observed parameters the varieties recorded the best results after maize. Mean values were recorded after after rape and the worst results were recorded after cereals. Husked varieties markedly outperformed naked varieties in terms of the basic yield constituents monitored, such as the number of panicles per sq. m., and the number of grains in the panicle.
Keywords:
assessing the effect of the preceding crop on the yield and qualitative parameters of oats; Vliv předplodiny na oves; výnosové a kvalitativní parametry ovsa Citation: MIKEŠ, Lubomír. Vliv předplodiny na výnosové a kvalitativní parametry ovsa. České Budějovice, 2010. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/15223