Original title:
Možnosti marketingové orientace na trhu bioproduktů
Translated title:
The topic of possibilities of marketing orientation on the organic market
Authors:
Bulová, Jitka ; Koudelka, Jan (advisor) ; Maňáková, Martina (referee) Document type: Master’s theses
Year:
2009
Language:
cze Publisher:
Vysoká škola ekonomická v Praze Abstract:
[cze][eng] Diplomová práce na téma Možnosti marketingové orientace na trhu bioproduktů se zabývá problematikou ekologického zemědělství a biopotravin. První část práce slouží k seznámení se s touto problematikou. Jsou zde charakterizovány rozdíly mezi zemědělstvím ekologickým a konvenčním, výhody a nevýhody ekologického zemědělství, specifikace živočišné a rostlinné výroby, podmínky, které musí být splněny v případě přechodu ze zemědělství konvečního na ekologické, následné kontroly dodržování podmínek stanovených zákonem. Další část je věnována biopotravinám a jejich charakteristice, certifikaci biopotravin a marketingu. Praktická část práce zahrnuje vlastní šetření zabývající se povědomím spotřebitelů o biopotravinách. V závěru práce jsou uvedena specifika ekologického zemědělství a biopotravin a na základě provedené analýzy a navržena možná doporučení v oblasti marketingové orientace.Diploma thesis on the topic of possibilities of marketing orientation on the organic market deals with organic farming and organic food. The first part is to get familiar with this issue. There are characterized differences between organic and conventional farming, the advantages and disadvantages of organic farming, animal and plant specifications of production, conditions that must be met if the transition from conventional to organic farming, the follow-up compliance with the conditions laid down by law. Another section is devoted to organic food and their characterization, organic certification and marketing. The practical part includes its own investigation with an awareness of consumers about organic food. The conclusion gives the specifics of organic farming and organic food, and based on the analysis and possible recommendations on marketing orientation.
Keywords:
conventional farming; Organic farming; organic food; organic food and marketing; biopotravina; biopotraviny a marketing; ekologické zemědělství; konvenční zemědělství
Institution: University of Economics, Prague
(web)
Document availability information: Available in the digital repository of the University of Economics, Prague. Original record: http://www.vse.cz/vskp/eid/24942