Ekonomická analýza systému maloobchodního prodeje státních dluhopisů - Špaček, Lukáš (Vysoká škola ekonomická v Praze, nám. W. Churchilla 4, 130 67 Praha 3, http://www.vse.cz, 2009)
Cílem práce je provést ekonomickou analýzu alternativního nástroje financování státního dluhu, systému maloobchodního prodeje státních dluhopisů. Ty by byly určeny výhradně pro fyzické osoby. V práci se pokusím charakterizovat a případně vyčíslit výnosy a náklady zavedení a provozování systému, zároveň poukáži na možná rizika, která s sebou systém přinese. V závěru práce zhodnotím poslední variantu systému předloženou Ministerstvem financí České Republiky a představím vlastní návrh systému, který je navržen na základě předchozí ekonomické analýzy.
Keywords: Státní dluhopis; Financing of government debt; Maloobchodní prodej státních dluhopisů; Retail selling of goverment bonds; Financování státního dluhu; Government bond