Název:
Charakteristika slovenskej gastronómie na konkrétnom prípade
Překlad názvu:
The characteristics of Slovak cuisine in a particular case
Autoři:
Štofková, Zuzana ; Mlejnková, Lena (vedoucí práce) ; Vaško, Martin (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2010
Jazyk:
slo
Nakladatel: Vysoká škola ekonomická v Praze
Abstrakt: [slo][cze][eng] Cieľom tejto práce je charakteristika tradičnej slovenskej gastronómie a ukážka jej využitia v praxi prostredníctvom analýzy prevádzkovej činnosti vybranej reštaurácie. Práca je rozdelená do štyroch tematických častí. Prvá časť sa zaoberá cestovným ruchom a stravovacími službami v teoretickej rovine a postavením cestovného ruchu v rámci Slovenska. Druhá časť obsahuje krátku charakteristiku profesijných organizácií, ktoré pôsobia v oblasti cestovného ruchu. Tretia časť sa zaoberá priamo tradičnou gastronómiou, ktorá sa rozvinula na slovenskom vidieku. Je zameraná na vplyvy, ktoré ju ovplyvňovali a na typické používané suroviny. Sú tu opísané aj niektoré podujatia spojené s gastronómiou, pretože tieto podujatia tvoria tiež súčasť cestovného ruchu v krajine. Posledná časť práce je zameraná na celkovú analýzu reštaurácie Zbojník. V rámci nej je pozornosť venovaná aj ponuke slovenských špecialít v jedálnom lístku reštaurácie a porovnaniu tejto ponuky s konkurenčnou reštauráciou s podobným zameraním.Cílem této práce je charakteristika tradiční slovenské gastronomie a ukázka jejího využití v praxi prostřednictvím analýzy provozní činnosti vybrané restaurace. Práce je rozdělena do čtyř tematických částí. První část se zabývá cestovním ruchem a stravovacími službami v teoretické rovině a postavením cestovního ruchu v rámci Slovenska. Druhá část obsahuje krátkou charakteristiku profesních organizací působících v oblasti cestovního ruchu. Třetí část se zabývá přímo tradiční gastronomií, která se rozvinula na slovenském venkově. Je zaměřena na vlivy, které ji ovlivňovaly a na typické používané suroviny. Jsou zde popsány i některé akce spojené s gastronomií, protože tyto akce také tvoří součást cestovního ruchu v zemi. Poslední část práce je zaměřena na celkovou analýzu restaurace Zbojník. V rámci ní je pozornost věnována i nabídce slovenských specialit v jídelním lístku restaurace a porovnání této nabídky s konkurenční restaurací s podobným zaměřením.The aim of this bachelor thesis is the characteristics of traditional Slovak cuisine and a demonstration of its practical utilization by analyzing the operational activities of the selected restaurant. The thesis is divided into four thematic parts. The first theoretical part deals with tourism and food servicies and the status of tourism in Slovakia. The second part contains a short description of professional organizations operating in the field of tourism. The third part deals with the traditional cuisine, which was developed in the Slovak country. It focuses on the influences that have affected it and the typical used ingredients. There are also described some events related with gastronomy, because these events are a part of tourism in the country. The last part is the analysis of restaurant Zbojník. A part of this analysis is focused on the offer of Slovak special dishes on the menu of the restaurant and a comparison with competitive restaurant with a similar focus.
Klíčová slova:
analýza provozní činnosti; cestovní ruch na Slovensku; národní gastronomie; slovenská gastronomie; analysis of operational activities; national gastronomy; Slovak gastronomy; tourism in Slovakia
Instituce: Vysoká škola ekonomická v Praze
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Dostupné v digitálním repozitáři VŠE. Původní záznam: http://www.vse.cz/vskp/eid/25513