Original title:
Podnikatelský plán
Translated title:
Business Plan
Authors:
Horáček, Jakub ; Tyll, Ladislav (advisor) ; Kotáb, Jiří (referee) Document type: Master’s theses
Year:
2010
Language:
cze Publisher:
Vysoká škola ekonomická v Praze Abstract:
[cze][eng] Pohostinství je rozšířenou formou podnikání, která poskytuje zaměstnání tisícům lidí a pro kterou se každoročně rozhodne mnoho začínajících podnikatelů. Přesto podnikání v této oblasti a především začínajícím podnikatelům téměř nikdo nevěnuje větší pozornost. Jako reakce na tuto situaci vznikla tato práce, která se zabývá sestavením podnikatelského plánu, který popisuje jeho specifika spojená s oblastí pohostinství. V první části se práce zabývá teoretickými aspekty podnikání, především specifiky podnikání v pohostinství a jeho současnými trendy. Na ně navazuje obecný popis přípravy podnikatelského plánu. Druhá, praktická, část práce popisuje vzorový podnikatelský plán restaurace, který je strukturovaný dle běžné praxe. Obsahuje popis podniku a tržní situace, marketingový, finanční a operační plán, personální zdroje a analýzu rizik. Celá praktická část je koncipována tak, aby v maximální míře blížila realitě. Všeobecně lze konstatovat, že tato práce nabízí čtenářům z řad začínajících podnikatelů v pohostinství řadu doporučení a námětů, jak postupovat při založení podniku.Restaurants are a common form of an entrepreneurial activity, which gives work to thousands of people and which is a choice of many beginning entrepreneurs every year. However, very little attention is paid to this field of business. This work is a reaction to this situation and provides guidelines for compilation of a business plan and describes its specifics in catering. The first part deals with theoretical basis for entrepreneurship in this field, especially running the restaurant and hospitality trends. It is followed by description of general steps of business plan preparation. The second part focuses on practical aspects and provides a reader with a sample business plan of a restaurant with its typical structure and content. It contains description of the business, analyses of the situation in the market; it offers a marketing strategy in a marketing plan and a schedule of activities in an operational plan. It also outline human resource plan and risk analysis. Finally, a financial plan put all of the suggested together and evaluates the entrepreneurial idea from a point of view of money. The thesis discusses broad variety of aspects of foundations of a restaurant and provides the starting entrepreneurs with plenty of recommendations and guidelines how to succeed.
Keywords:
Business plan; Catering; Hospitality trends; Restaurant; Trends in gastronomy; Podnikatelský plán; Pohostinství; Restaurace; Společné stravování; Trendy v pohostinství
Institution: University of Economics, Prague
(web)
Document availability information: Available in the digital repository of the University of Economics, Prague. Original record: http://www.vse.cz/vskp/eid/26907