Název:
Kvalita plodové zeleniny v průběhu uskladnění
Autoři:
Vrbíková, Žaneta Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Práce byla zaměřena na problematiku skladování a změnu kvalitativních znaků (hmotnost, rozměry, barevnost, pevnost, obsah rozpustné sušiny a obsah kyselin) u vybraného druhu a odrůd plodové zeleniny. Z plodové zeleniny byla hodnocena rajčata (Lycopersicon esculentum L.), konkrétně odrůdy 'Bejbino F1', 'Duo', 'Torino F1', 'Tornado F1', 'Toro F1' a 'Zlatava'. Všechny odrůdy byly sklizeny ve stejném termínu, uskladněny v chladírně a pravidelně instrumentálně i senzoricky hodnoceny. Získané výsledky byly zpracovány graficky a statisticky.The thesis was aimed to the problems of storing and changes in quality characteristics (weight, measurements, colour, firmness, soluble solids content and acidyty) for selected specie and varieties of fruit vegetables. From fruit vegetables were evaluated tomatoes (Lycopersicon esculentum, L.) and varieties 'Bejbino F1', 'Duo', 'Torino F1', 'Tornado F1', 'Toro F1' a 'Zlatava'. All varieties were harvested in the same time, stockholding in refrigeration and regularly instrumentally and sensorially evaluated. The results were processed graphically and statistically.
Klíčová slova:
instrumentální analýza; Lycopersicon esculentum L.; plodová zelenina; senzorická analýza; skladování