Original title:
Hodnocení stravovacích návyků účastnic redukčních kurzů STOB
Authors:
Severová, Lenka Document type: Master’s theses
Year:
2014
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] V úvodní části teoretické části jsou popsána výživová doporučení. Je zde vysvětlen pojem energetický výdej a popsány složky energetického příjmu. Tedy hlavní složky potravy, jejich význam a vliv na lidský organismus. V teoretické části je i kapitola věnována regulačním mechanismům, podílející se na příjmu potravy. Je zde rozebrána problematika nadváhy a obezity, její příčiny, komplikace a možnosti léčby. V závěru teoretické části jsou zmíněny metody analýzy těla a tělesných parametrů. Praktická část je zaměřena na sledování vývoje příjmu energie, tuků, sacharidů a bílkovin účastnic redukčního kurzu STOB. Hodnoty jsou sledovány na začátku, v průběhu a konci kurzů. Získaná data jsou statisticky vyhodnocena v programu STATISTICA 12. Jako vstupní informace slouží údaje z prvního týdne kurzu. Konečné hodnoty jsou porovnávány s hodnotami doporučovanými.First part of the theoretical charter presents the nutrition guidelines. It explains the concept of energy expenditure and energy intake which meansthemain food components, the in importance and influence on the human body. In the theoretical part, ther also a chapter illustrating the regulatory mechanisms in volved in food intake. It offers, as well, the topic of overweight and obesity, their causes, complications and treatment options. The methods to determine the body composition and physical parameters are mentioned in conclusion of the theoretical part. The practical part is focused on monitoring of the development of energy intake, fats, carbohydrates and proteins of participants of weight loss program STOB. The irvalues are measured at the beginning and attheend of the program. The data are statistically evaluated by the software STATISTICA 12. The input data are taken during the first program 'sweek. The final values are compared with the recommended ones.
Keywords:
jídelníček; obezita; regulační mechanismy; výživa