Original title:
Mykotoxiny v silážích
Authors:
Páleníková, Ivana Document type: Bachelor's theses
Year:
2014
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato bakalářská práce je zpracovanou textovou rešerší na téma mykotoxiny v silážích. První část práce se zabývá charakteristikou plísní (mikromycety) a produktů jejich sekundárního metabolismu -- mykotoxiny, které negativně ovlivňují živočišnou výrobu, včetně dopadů na zdraví zvířat a lidí. Ve druhé části jsou zahrnuty jednotlivé kroky předcházející fermentaci siláže, které mohou ovlivňovat výskyt plísní, respektive mykotoxinů v konečné siláži -- termín sklizně, obsah sušiny, délka řezanky, aplikace aditiv, plnění a dusání silážních žlabů, zakrývání siláží ve vztahu k mykotoxinům. Dále se zabývá stručným popisem nejpoužívanějších pícnin a dopady při nedodržení technologického postupu.This bachelor thesis focuses on the topic of Mycotoxins in silages. The first part covers a brief description of mold (micromycetes) and the products of secondary metabolism -- mycotoxins, whitch can negative affect animal production and includes the impact of their effects on animal and people health. Second part of this work contains description of the individual steps silage fermentation, which may influence the occurrence of mold or mycotoxins in the final silage - date of harvest, dry matter, length of chaff, the application additives, filling and pamping silage mangers, the covering silage in relation to mycotoxins. It also deals with a short characterization of the most common forage species and with the negative effects caused by improper technological process.
Keywords:
aditiva; fermentace; mikromycety; sušina; řezanka