Original title:
Sója jako funkční potravina
Authors:
Hložek, Marek Document type: Bachelor's theses
Year:
2016
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] V současné době se evropští spotřebitelé ve srovnání s japonskými s těmito inovovanými potravinami, které se označují jako funkční, teprve seznamují. Tato bakalářská práce pojednává o sóji luštinaté jako o funkční potravině, která obsahuje velké množství složek pozitivně ovlivňujících lidské zdraví. V první části práce jsou funkční potraviny obecně charakterizovány a jsou zde popsány účinné složky těchto potravin a některé další významné rostlinné látky. Fytoestrogeny, které jsou velmi ceněnými složkami a tvoří důležitou součást lidské výživy, jsou společně s dalšími fyziologicky účinnými látkami popisovány v druhé části práce. Je zde také obecně charakterizována sója luštinatá, její chemické složení a důvody genetické modifikace této rostliny.European consumers compared with Japanese are getting acquainted with these innovative foods that are known as functional. This bachelor's thesis discusses the soybean as a functional food that contains a large amount of ingredients positively affecting human health. In the first part of thesis are the functional foods generally characterized and the active ingredients of these foods and some other major vegetable substances are described herein. Phytoestrogens, which are highly prized ingredients and form an important part of human nutrition, are together with other physiologically active substances described in the second part. There is also generally characterized soya, its chemical composition and reasons for the genetic modification of plants. The last part deals with the effect of soy on human health and with soy as allergen.
Keywords:
funkční potraviny; fyziologicky účinné látky; sója; vliv konzumace na zdraví; účinné látky