Original title:
Vliv zátky na zrání vín
Authors:
Fojtík, Petr Document type: Master’s theses
Year:
2016
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato diplomová práce je zaměřena na hodnocení vlivu druhu zátky na zrání vín. V teoretické části jsou popsány a charakterizovány nejběžnější druhy zátek, které se v současné době používají při lahvování vín určených k dalšímu zrání v láhvi. Charakterizované druhy zátek jsou také běžně dostupné na trhu a využitelné ve výrobní praxi. Z hlediska jejich používání jsou v práci popsány jejich výhody a nevýhody. V rámci literární části jsou také uvedeny a popsány faktory působení a vlivu na zrání vína. V praktické části práce je pak popsána metodika způsobu měření a analytického stanovení množství volného a celkového oxidu siřičitého ve víně. Hodnocenými vzorky jsou vína, která byla uzavřena celkem devíti různými druhy zátek, a tyto zátky popisuje teoretická část. Dále je zde také popsána metodika a způsob senzorického hodnocení vína dle stobodové stupnice OIV a také způsob hodnocení struktury a mohutnosti vína. Naměřené a zjištěné výsledky jsou vyhodnoceny a je vybrán optimální druh zátky vhodný pro další zrání vína v láhvi.This thesis is focused on assessing the impact of different type of closure for wine aging. Theoretical part describes and characterizes the most common types of closure which are currently used for bottling of wines intended for further aging in the bottle. Characterized kinds of closure are also commonly available on the market and useable in the winery practice. In term of their use, the paper describes their advantages and disadvantages. Within the literary section also provides a description of the factors influence and impact on the aging of wine. The practical part describes the methodology of the measurement method and analytical determination of the amount of free and total sulfur dioxide in wine. Wine samples are evaluated, which was closed a total of nine different type of closures and this closures are describe in the theoretical part. Then there is also the methodology used and the method of sensory evaluation of wines according OIV hundred-point scale and method of evaluation of the structure and substance of wine. The measured and the results are evaluated and selected the optimal type of closure suitable for further aging of the wine in the bottle.
Keywords:
korek; míra přenosu kyslíku; oxid siřičiý; skleněná zátka; struktura a mohutnost vína; syntetická zátka; zrání vína; šroubovací zátka