Original title:
Předseťová úprava osiva zeleniny pro ekologický systém pěstování
Authors:
Kolmašová, Tereza Document type: Master’s theses
Year:
2015
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Práce se zabývá zkoušením předseťových úprav osiva, metody Bio-osmopriming a moření horkou vodou (HWT) na osivu hrachu setého (Pisum sativum) a mrkve (Daucus carota) a následném vyhodnocení úspěšnosti zkoumavých metod předseťových úprav u jednotlivých kultur v polních podmínkách se zkouškou klíčivosti v laboratoři. Zkoumané a hodnocené parametry jsou počet vyklíčených semen v laboratorních podmínkách, rychlost klíčení (kolik semen vyklíčilo v jednotlivých dnech), počet vzešlých rostlin na poli, zdravotní stav rostlin na poli (rostliny napadené chorobami a zdravé rostliny, vyrovnanost porostu a hodnocení výnosu zkoušených kultur. Konečné výsledky jsou fotograficky dokumentovány, zpracovávány v tabulkách a grafech (statisticky) a porovnávány.The work deals with testing sowing treatment of seeds , methods of Bio- osmopriming and hot water treatment (HWT) on seed pea (Pisum sativum) and carrot (Daucus carota) and the subsequent evaluation of the success of probing methods of sowing treatment for individual crops in field conditions to test germination in the laboratory. Investigation and evaluation parameters are the number of germinated seeds in laboratory conditions , germination rate (how many seeds germinated in each day) , the number of emerged plants in the field, plant health field (plant infestation and plant health), composure stand and yield evaluation of test cultures. final results are photographically documented and processed in tables and graphs (statistically) and compared.
Keywords:
Bio-osmopriming; hrách; HWT; mrkev