Original title:
Technologické možnosti pří výrobě rosé vín
Authors:
Vrbová, Libuše Document type: Bachelor's theses
Year:
2014
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Bakalářská práce pojednává o technologických možnostech při výrobě rosé vín. V prvních dvou kapitolách je rozebrána historie a současná výroba růžových vín v České republice i ve světě. Třetí kapitola se zabývá vhodnými odrůdami révy vinné. Dále je práce zaměřena na samotnou výrobu rosé vín. Technologie je popisována od sklizně hroznů ve vinici až po následné skladování produktu. Poslední kapitoly jsou věnovány fenolickým látkám obsažených v rosé vínech a výrobě klaretů. V dnešní době zaujímají rosé vína důležité postavení na českém trhu. Převážná většina vinařů vyrábí růžová vína zpracováním modrých hroznů po krátké maceraci, případně bez macerace.The thesis deals with the technological possibilities in the production of rosé wines. In the first two chapters, discusses the history and current production of rose wines in the Czech Republic and abroad. The third chapter deals with the appropriate varieties of grapes. Further work is focused on the production itself rosé wines. The technology is described from the harvest of grapes in the vineyard to the subsequent storage of the product. The last chapters are devoted to the phenolic substances contained in the production of rosé wines and claret. Today, rosé wines have an important position on the Czech market. Absolute majority of winemakers produce rose wines in the way of short maceration of blue grapes, eventually without maceration.
Keywords:
anthokyaniny; macerace; rosé víno; technologie; víno