Original title:
Antimikrobiálny efekt semien révy vinnej
Authors:
Záhora, Adam Document type: Master’s theses
Year:
2016
Language:
slo Abstract:
[cze][eng] Práce se zabývá testováním antimikrobiální aktivity semen révy vinné, v literární rešerši souhrnem poznatků biologicky aktivních látek vyskytujících se v semenech révy vinné (Vitis vinifera) a struční obecnou charakteristikou vybraných druhů mikroorganizmů. V praktické části práce se testoval antimikrobiální efekt extraktu semen získaných z moštových odrůd pěstovaných v ČR. Prvá část práce se zabývá postupem výroby extraktu. Testoval se naoxidovaný bezmethanolový extrakt, čerstvý methanolový a bezmethanolový extrakt v příslušných koncentracích ředění. Testování bylo provedeno na mikroorganizmech Escherichia coli, Enterococcus faecalis a Candida tropicalis. Jako metoda testování byla zvolená disková difuzní metoda a kultivace mikroorganizmů byla v optimálních podmínkách pro rast a rozmnožování mikroorganizmů po dobu 24 a 48 hodin. Nazávěr bylo provedeno měření inhibičních zón.The thesis deals with testing the antimicrobial activity of the seed extracts from grapevine, in the research data summary of biologically active substances contained in the vine seed (Vitis vinifera) and brief general characteristic of selected species of microorganisms. In the practical part of thesis was examined antimicrobial effect of seed extracts obtained from grape wine varieties grown in ČR. The first part of thesis deals with the process of producing extract. It was tested nonmethanol extract exposed to oxdiation, fresh methanol and nonmethanol extract in appropriate diluted concentrations. These extracts at 100 %, 50 %, 10 % concentrations were tested by using the agar difusion method, including Escherichia coli, Enterococcus faecalis and Candida tropicalis. All tested microorganisms were inhibited by the grape seed extracts using agar well difusion method and they were cultivated in their optimal conditions for the growth and reproduction after 24 hours and 48 hours. Finally were performed measurings of the inhibition zones.
Keywords:
antimikrobiální efekt; extrakt ze semen révy vinné; fenolické sloučeniny; mikroorganismus