Original title:
Antioxidanty v perspektivních zeleninách z hlediska zdravotního vlivu na člověka
Authors:
Sochorcová, Nicola Document type: Bachelor's theses
Year:
2015
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Bakalářská práce se zabývá antioxidanty v méně známých a perspektivních zeleninových druzích. U sedmi zeleninových druhů vypěstovaných na pozemku Zahradnické fakulty v Lednici v roce 2014 byl stanoven obsah kyseliny askorbové a antioxidační kapacita. Antioxidační kapacita byla stanovena metodou DPPH (s difenyl-pikrylhydrazylovým radikálem). Pro stanovení obsahu kyseliny askorbové byla zvolena metoda kapalinové chromatografie (HPLC). Vybrané zeleninové druhy byly: mangold (Beta vulgaris ssp. cicla L.), čínské zelí (Brassica chinensis L.), kadeřávek (Brassica oleracea var. acephala DC), mizuna (Brassica rapa L. subsp. Nipposinica), tykev velkoplodá (Cucurbita maxima), kopretina věncová (Chrysanthemum coronarium L.) a ředkev setá (Raphanus sativus). U všech zelenin byla použita jedna odrůda. Na základě provedené analýzy se zdá kopretina věncová být perspektivní zeleninový druh, jelikož vykazovala nejvyšší antioxidační kapacitu zároveň ve stoncích, listech a květech, oproti ostatním zeleninovým druhům. Dále také kadeřávek, u kterého byl stanoven nejvyšší obsah kyseliny askorbové a to jak v jeho vnějších tak i vnitřních listech, ve srovnání s ostatními zeleninovými druhy.This thesis deals with lesser known antioxidants and promising vegetable species. In seven kinds of vegetables grown on the property Faculty of Horticulture in Lednice in 2014 was determined by the content of ascorbic acid and antioxidant capacity. The antioxidant capacity was determined by DPPH (diphenyl-s pikrylhydrazylovým radical). For the determination of ascorbic acid method was chosen liquid chromatography (HPLC). Selected vegetable species were: Swiss chard (Beta vulgaris ssp. Cicla L.), Chinese cabbage (Brassica chinensis L.), savoy cabbeg(Brassica oleracea var. Acephala DC), mizuna (Brassica rapa L. subsp. Nipposinica) pumpkin (Cucurbita maxima) edible chrysanthemum (Chrysanthemum coronarium L.) and radish (Raphanus sativus). For all the vegetables used a single variety. Based on the analysis appears to be a promising pyrethrum daisy chain vegetable species as showed the highest antioxidant capacity while in the stems, leaves and flowers, compared to other vegetable species. It also kale, which was determined at the highest content of ascorbic acid in both its outer and inner sheets, in comparison with other vegetable species.
Keywords:
antioxidanty; kadeřávek; kopretina věncová; mangold; mizuna; tykev velkoplodá; vitamin C; čínské zelí; ředkev setá