Název:
Environmentální monitoring pro zajištění kvality výroby
Překlad názvu:
Environmental monitoring for production quality assurance
Autoři:
Minářová, Klára ; Köbölová, Klaudia (oponent) ; Řezáčová, Veronika (vedoucí práce) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2024
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [cze][eng]
Tato bakalářská práce se zabývá tématem environmentálního monitoringu pro zajištění kvality výroby. Konkrétně byla pozornost zaměřena na sledování přítomnosti a vývoje počtu mikroorganismů ve vzduchu a na pracovních plochách v konkrétních výrobních prostorech v pravidelných intervalech. Počty mikroorganismů ve vzduchu byly určovány metodou pro stanovení mikrobiologické zátěže vzduchu a koncentrace mikroorganismů na povrchu byla zjišťována metodou otisku zkoušené plochy na agarovou destičku s následnou kultivací a odečtení kolonií dle vnitřních norem. Monitoring provádí kontrolní mikrobiologická laboratoř, která spadá pod oddělení kvality dané výrobní společnosti. Podklady k vypracování této bakalářské práce byly získány během mé odborné praxe v kontrolní mikrobiologické laboratoři.
This bachelor's thesis deals with the topic of environmental monitoring to ensure production quality. Specifically, the attention was paid to the monitoring of the presence and development of the number of microorganisms in the air and on work surfaces in specific production areas at regular intervals. The number of microorganisms in the air was determined by the method for determining the microbiological burden of the air, and the concentration of microorganisms on the surface was determined by the method of imprinting the tested area on an agar plate with subsequent cultivation and counting the bacterial colonies according to the internal regulations. Monitoring is carried out by the control microbiological laboratory, which falls under the quality department of the given manufacturing company. The basis for the preparation of this bachelor's thesis was obtained during my intership in the control microbiology laboratory.
Klíčová slova:
environmentální monitoring ve firmách; mikroorganismy; monitorování povrchů; správná výrobní praxe; vzorkování vzduchu; air sampling; environmental monitoring in companies; good manufacturing practice; microorganism; surface monitoring
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: https://hdl.handle.net/11012/248459