Original title:
Zdravotní gramotnost populace v prevenci alimentárních nákaz
Authors:
KUČEROVÁ, Zuzana Document type: Bachelor's theses
Year:
2024
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Bakalářská práce s názvem "Zdravotní gramotnost populace v prevenci alimentárních nákaz" se zabývá nákazami alimentárního původu a jejich prevencí. Teoretická část obsahuje charakteristiku, rozdělení alimentárních nákaz, definice a podrobný popis vybraných onemocnění. V další části jsou popsané příčiny vzniku alimentárních nákaz a jejich rozdělení do tří skupin: nedostatečná osobní hygiena, množení mikroorganismů a kontaminace. Dále je popsána bezpečnost potravin a důležitost hygienických opatření, směrnic a právních norem, které je potřeba znát při předcházení těmto onemocněním. Poslední část bakalářské práce definuje povinnosti pracovníků ve stravovacím provozu. Předmětem zkoumání praktické části je zdravotní gramotnost pracovníků uzavřených a otevřených hromadných stravovacích provozů, kteří se podílejí na přípravě stravy, a tedy pracují v činnostech epidemiologicky závažných dle zákona o ochraně veřejného zdraví. Průzkum mapuje jejich znalosti o správných hygienických postupech při přípravě, distribuci a uchovávání pokrmů. Druhou část praktické části tvoří analýza jídelníčků z vybraných zařízení a jejich rozbor v aplikaci NutriServis. Z výsledků vyplynulo, že zdravotní gramotnost v prevenci alimentárních nákaz je dobrá. Mají přehled o činnostech epidemiologicky závažných, termínech a zákonech, které s nimi souvisejí. V oblasti osobní a provozní hygieny, dodržování pravidel při přípravě stravy a o institucích zabývajících se např. vzniklými epidemiemi alimentárních nákaz, mají tito respondenti opět dobrý přehled. Druhá část bakalářské práce byla zaměřena na vyhodnocení týdenního jídelníčku a analýzu potenciálních rizik vzniku alimentárních nákaz. Došlo ke zjištění, že největším rizikem by mohlo být nedostatečně tepelně upravené maso, masné výrobky, vejce a neomyté ovoce a zelenina.The bachelor thesis called "Health literacy of the population in the prevention of foodborne diseases" deals with diseases caused by food contaminated with microorganisms and their prevention. The theoretical part includes characteristics, distribution of foodborne diseases, definitions and detailed description of selected diseases. The next section describes the causes of foodborne infections and their classification into three groups: poor personal hygiene, multiplication of micro-organisms and contamination. Food safety and the importance of hygiene measures, guidelines and legal standards that need to be known in order to prevent these diseases are also described. The last part of the bachelor thesis defines the duties of food service workers. The subject of research of the practical part is the health literacy of workers in closed and open mass catering establishments who are involved in the preparation of food and therefore work in activities of epidemiological importance according to the Public Health Protection Act. The survey maps their knowledge of good hygiene practices in food preparation, distribution and storage. The second part of the practical part consists of the analysis of menus from selected establishments and their analysis in the NutriServis application. The results showed that health literacy in preventing foodborne infections is good. They are aware of epidemiologically relevant activities, terms and laws related to them. Again, these respondents have a good understanding of personal and operational hygiene, compliance with food preparation rules, and institutions dealing with, for example, emerging epidemics of alimentary diseases. The second part of the bachelor thesis focused on the evaluation of the weekly menu and the analysis of potential risks of foodborne illnesses. It was concluded that undercooked meat, meat products, eggs and unwashed fruit and vegetables could be the greatest risks.
Keywords:
activities of epidemiological concern; duties of workers; food safety; Foodborne diseases; hygiene; prevention; Alimentární nákazy; bezpečnost potravin; hygiena; povinnosti pracovníků; prevence; činnosti epidemiologicky závažné Citation: KUČEROVÁ, Zuzana. Zdravotní gramotnost populace v prevenci alimentárních nákaz. České Budějovice, 2024. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Zdravotně sociální fakulta
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/75547