Název:
Problematika školního stravování
Autoři:
KARÁSKOVÁ, Michaela Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2024
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tématem bakalářské práce je problematika školního stravování. Práce má dva cíle, jedním z nich je zhodnotit nutriční kvalitu školních obědů na základě spotřebního koše a druhým je zhodnotit pestrost a nutriční složení jídelníčků u dětí mladšího a staršího školního věku. Práce je rozdělena na dvě části, teoretickou a praktickou. V části teoretické jsou popsány zásady správné výživy dětí, konkrétně potravinová pyramida, jednotlivé složky stravy jako bílkoviny, tuky, sacharidy, vláknina, vitamíny, minerální látky a s tím související i pitný režim. Dále je zde pospáno školní stravování, jeho historie a spotřební koš, konkrétně jeho normy a skupiny potravin, které zahrnuje. Část praktická se zabývá analýzou spotřebního koše ve dvou základních školách, je zde detailně rozebráno, jak jsou vybrané kategorie zastoupeny v nutričním doporučení ke spotřebnímu koši. Následně se v praktické části vyhodnocuje pětidenní jídelníček 8 respondentů, dva mladšího a dva staršího školního věku z každé školy. Z výzkumu vyplývá, že jídelníčky škol jsou vzájemně velmi odlišné, každá škola si zakládá na jiných jídlech, jiných kulinářských úpravách a pestrosti. Jedna ze škol v plnění doporučení spotřebního koše lehce pokulhává, druhá si vede velmi dobře. Ačkoli nebyly splněny některé aspekty, stejně je výsledek velmi překvapivý, především díky zajímavému výběru jídel, který druhá jídelna poskytuje. Bohužel děti čím dál více obědy zanedbávají. Co se týká stravovacích návyků u dětí, prokazatelně často chybí v jídelníčcích zelenina, ovoce a mléčné výrobky. Ve větším zastoupení se vyskytují potraviny s větším či přidaným obsahem cukru, které nejsou ve větším množství vhodné. Pokrmům chybí rozmanitost a nápaditost.The topic of the bachelor thesis is school catering. The thesis has two goals, one is to analyze the nutritional quality of school lunches on the basis of the consumption basket and the second is to analyze the variety and nutritional composition of school lunches for younger and older school-age children. The thesis is divided into two parts, theoretical and practical. In the theoretical part, the principles of good nutrition for children are described, namely the food pyramid, the individual components of the diet such as proteins, fats, carbohydrates, fibre, vitamins, minerals and the related drinking regime. It also describes school catering, its history and the consumption basket, specifically its standards and the food groups it includes. The practical part deals with the analysis of the consumption basket in two primary schools, and details how the selected categories are present in the nutritional recommendations for the consumption basket. Following this, the practical part evaluates the five day diet of 8 respondents, two of younger and two of older school age from each school. The research shows that the school menus are very different from each other, each school having different meals, different culinary arrangements and variety. One of the schools is not very successful in applying the nutritional recommendations of the consumption basket, the other school is doing very well. Although some aspects have not been followed, the result is still very surprising, mainly because of the interesting choice of food that the second dining room provides. Unfortunately, children are not coming to lunch more and more. As far as the children's eating habits are concerned, vegetables, fruit and dairy products are often missing from the menus. There is a higher prevalence of foods with higher or added sugar content, which are not suitable in large quantities. Meals miss variety and imagination.
Klíčová slova:
pestrost stravy; spotřební koš; Výživa; základní škola; školní stravování; consumer basket; Nutrition; primary school; school boarding; variety of diet Citace: KARÁSKOVÁ, Michaela. Problematika školního stravování. České Budějovice, 2024. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Zdravotně sociální fakulta
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/75544