Original title:
Zmapování vlivu středomořské (košer stravy) a tradiční české stravy na výskyt kolorektálního karcinomu
Translated title:
Mapping the influence of the Mediterranean (kosher diet) and traditional Czech diet on the incidence of colorectal cancer
Authors:
Ben-Perets, Diana Ester ; Sládková, Petra (advisor) ; Svěcená, Kateřina (referee) Document type: Master’s theses
Year:
2024
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato diplomová práce se zabývá zmapováním vlivu středomořské (košer) stravy a tradiční české stravy na výskyt kolorektálního karcinomu. Cílem studie bylo identifikovat rozdíly mezi stravovacími návyky Izraelců a Čechů a posoudit jejich potenciální dopad na vznik tohoto typu rakoviny. Metodologie zahrnovala analýzu stravovacích návyků obou skupin, epidemiologická data a literární přehled relevantních studií. Výsledky studie naznačují, že existují rozdíly mezi stravovacími návyky Izraelců a Čechů, přičemž izraelská strava, ačkoli ovlivněná westernizací, projevuje pozitivní tendence ve srovnání s tradiční českou stravou. Tato pozorovaná odlišnost může hrát klíčovou roli v prevenci kolorektálního karcinomu. I přes fakt, že Izraelci nejsou striktně omezeni na středomořskou stravu, studie zdůrazňuje její pozitivní vliv na snižování rizika tohoto onemocnění. Naopak, negativní přínos tradiční české stravy podtrhuje nutnost zlepšení stravovacích návyků v české populaci. Tato práce přispívá k literatuře týkající se vlivu stravy na zdraví a nabízí ucelený pohled na rozdíly mezi středomořskou a českou stravou ve vztahu ke kolorektálnímu karcinomu. Její výsledky podporují potřebu dalšího výzkumu a zdůrazňují důležitost osvěty veřejnosti o výživových aspektech prevence rakoviny tlustého střeva a konečníku.This diploma thesis deals with mapping the influence of the Mediterranean (kosher) diet and the traditional Czech diet on the occurrence of colorectal cancer. The aim of the study was to identify differences between the eating habits of Israelis and Czechs and to assess their potential impact on the development of this type of cancer. The methodology included an analysis of the eating habits of both groups, epidemiological data and a literature review of relevant studies. The results of the study indicate that there are differences between the eating habits of Israelis and Czechs, with the Israeli diet, although influenced by westernization, showing positive tendencies compared to the traditional Czech diet. This observed difference may play a key role in the prevention of colorectal cancer. Despite the fact that Israelis are not strictly limited to the Mediterranean diet, the study highlights its positive effect on reducing the risk of this disease. On the contrary, the negative contribution of the traditional Czech diet underlines the need to improve eating habits in the Czech population. This work contributes to the literature regarding the influence of diet on health and offers a comprehensive view of the differences between the Mediterranean and Czech diets in relation to colorectal cancer....
Keywords:
cancer prevention; colorectal cancer; eating habits; Mediterranean diet; traditional Czech diet; kolorektální karcinom; prevence rakoviny; stravovací návyky; středomořská dieta; tradiční česká strava
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/188992