Vliv typu ostřiva na pevnost geopolymerní formovací směsi - Kudr, Martin (Vysoké učení technické v Brně‎, Antonínská 548/1, 601 90 Brno, http://www.vutbr.cz/, 2014)
Cílem této práce je zjistit vliv typu ostřiva na pevnost geopolymerních formovacích směsí. Byly použity čtyři křemenná ostřiva a dva typy pojiv. Zvolený problém jsem řešil pomocí zkoušky pevnosti v ohybu. Nejdříve jsem připravil formovací směs a po jejím ztvrdnutí jsem měřil její pevnost v ohybu. A to vždy ve třech časech 60, 120 a 1440 minut. Nejvyšší pevnosti se podařilo dosáhnout u ostřiva ŠH-34 za použití pojiva Geopol 618. Hodnota pevnosti v ohybu byla 0,881MPa. Výsledky těchto měření by mohly pomoci slévárnám při zavádění technologie geopolymerů, a to především při hledání vhodného ostřiva.
Keywords: formovací směsi; geopolymery; geopolymers; binder; geopol; opening material; moulding mixture; ostřivo; pojivo