Original title:
Vliv doby míchání na stabilitu krémů
Translated title:
Influence of stirring time on cosmetic stability
Authors:
Grujić, Ksenija ; Sovová, Šárka (referee) ; Hurčíková, Andrea (advisor) Document type: Bachelor's theses
Year:
2019
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Tato bakalářská práce je založena na studiu vlivu doby míchaní a počtu otáček za minutu při připravování BB krémů. Literární rešerše této práce je zpracována na základě získaných informací o daném tématu. V této části práce jsou popsány základní pojmy a problematika tykající se disperzních soustav, emulzí, způsobů míchání a kosmetických přípravků. První segment experimentální části je založen na samotné přípravě BB krémů. Byl otestován vliv doby a rychlosti míchaní na stabilitu připravených vzorků. Stabilita vzorků byla otestována na analytické odstředivce LUMiSizer. Získaná data byla porovnána a zpracována.
This bachelor thesis is based on the study of the influence of mixing time and revolutions per minute on the preparation of BB creams. The literature review of the thesis is based on the acquired information about the topic. The basic concepts and problems concerning dispersion systems, emulsions, mixing methods and cosmetics are described in this part of the thesis. The first segment of the experimental part is based on the preparation of BB creams themselves. The influence of agitation time and speed on the stability of prepared samples was tested. The stability of the samples was tested on LUMiSizer. The data were compared and processed.
Keywords:
BB cream; Emulsion; LUMiSizer; revolutions per minute; stability; stirring time; BB krém; doba míchání; Emulze; LUMiSizer; počet otáček za minutu; stabilita
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/173483