Název:
Charakterizace meziproduktů a odpadních produktů vybraných kvasných výrob
Překlad názvu:
Characterization of intermediates and waste products of some fermentation productions
Autoři:
Kilian, David ; Skoumalová, Petra (oponent) ; Márová, Ivana (vedoucí práce) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [cze][eng]
Tato bakalářská práce byla zaměřena na charakterizaci meziproduktů a odpadních produktů vybraných kvasných výrob. Teoretická část práce se zaměřuje na použité suroviny a postup k přípravě kvasu, průběh destilace, získání odpadních produktů a představení hlavních aktivních složek všech produktů. V experimentální části práce byla nejprve provedena charakterizace meziproduktů a produktů z hlediska obsahu cukru, ethanolu a polyfenolu. Všechny extrakty obsahovaly množství polyfenolu a cukru charakteristické pro různé fáze zpracování a výroby ovocných destilátů. Extrakty z různých fází výroby byly porovnány z hlediska obsahu polyfenolů, flavonoidů, glukózy, fruktózy, ethanolu a následně byly popsány změny mezi jednotlivými fázemi. Na závěr bylo navrhnuto řešení dalšího využití odpadních produktů vznikajících při zpracování ovocného kvasu.
This bachcelor thesis was aimed on characterisation of intermediate and waste products of some fermentation productions. The theoretical part of this thesis is aiming on characterization of raw material and its fermentation, process of distillation, waste product and introduction of main active components of all these intermediates. In the experimental part were characterized intermediates and products regarding the contents of sugar, ethanol and polyphenol. All these extracts contain particular levels of polyphenol and sugar corresponding to individual phases of fruit distillates production. The chemical characteristics of extracts from different phases of fruit distillates production were compared. Parameters as total phenolics, flavonoids, glucose, fructose and ethanol were evaluated. Subsequently the changes between individual phases were described. In conclusion, a solution of further use of waste products formed during fruit fermentation process was suggested.
Klíčová slova:
destilace; ethanol.; flavonidy; fruktóza; glukóza; kvašení; Polyfenoly; distillation; ethanol.; fermentation; flavonoids; fructose; glukose; Polyphenols
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/178451