Original title:
Pěstování a využití brambor k výrobě škrobu
Translated title:
The growing and utillization potato for starch production
Authors:
ŠLECHTA, Josef Document type: Bachelor's theses
Year:
2011
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Předložená práce se zabývá pěstováním a využitím brambor na výrobou škrobu. Obsahuje popis chemicko-fyzikálních vlastností škrobu, technologii pěstování brambor i technologii výroby bramborového škrobu a možnosti úpravy škrobu. V práci je popsán vývoj škrobárenství až po současnou situaci. Dále byla zhodnocena ekonomická stránka výroby škrobu a vztahy mezi pěstiteli a zpracovateli. Na závěr je popsána výroba lihu.The present work deals with the cultivation and use of potato starch. It contains a description of the chemical and physical properties of starch with cultivation of potatoes and potato starch production technology and treatment options of starch. The paper describes the development of Starch to the current situation. Furthermore, on the economic aspects of the manufacture of starch and the realtionship between growers and processors. Finally, it describes the production of alcohol.
Keywords:
abscess; grower; potato starch; processor; quota; starch content; technology; bramborový škrob; hlíza; kvóta; pěstitel; technologie; zpracovatel; škrobnatost Citation: ŠLECHTA, Josef. Pěstování a využití brambor k výrobě škrobu. České Budějovice, 2011. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/19726