Original title:
Zpracování nestandardních meziproduktů při výrobě potravinářských fosfátů
Translated title:
Processing of non-standard products in the production of food phosphates
Authors:
Hejsek, Michal ; Hrstka, Miroslav (referee) ; Pilátová, Ivana (advisor) Document type: Bachelor's theses
Year:
2012
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
V teoretické části je popsána technologie výroby a jsou definovány zdroje nestandardních materiálů včetně jejich předpokládaného složení. K jednotlivým složkám pak byly vyhledány chemické děje a pochody, ke kterým dochází v průběhu přepracování. Praktická část se zabývá simulací těchto dějů v laboratorním měřítku. Jejím cílem bylo prozkoumat vliv koncentrace peroxidu vodíku při přepracování na bělost výsledného produktu.
Theoretical part describes production technology and defines sources of nonconforming materials including their hypothetical composition. Chemical processes that take place during reworking were searched for every compound. Practical part focuses on simulation of these processes in laboratory scale. The aim was to explore dependence of whiteness of final product on hydrogen peroxide concentration during reworking.
Keywords:
food additives; hydrolysis; phosphates; fosforečnany; hydrolýza; potravinářská aditiva
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/9821