Original title:
Silážování mechanicky upraveného vlhkého kukuřičného zrna
Authors:
Balatka, Michal Document type: Master’s theses
Year:
2023
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato diplomová práce se zabývá způsobem přípravy siláží a následného vlivu zvolených aditiv ve vlhkém mechanicky upraveném kukuřičném zrnu (HMGC). V literární rešerši je problematika shrnuta dle dostupných informací od metod využití kukuřice seté, jako celé rostliny až po dělené sklizně s využitím pro silážování. Je popsán vývoj historických metod, technologické faktory ovlivňující výslednou kvalitu, vhodného zvolení silážních aditiv, uskladnění až po otevírání vaků a způsob vybírání siláží. Dále je věnována pozornost na průběh fermentačního procesu, jednotlivé faktory, které ovlivňují výslednou siláž jsou dávány do souvislosti s kvalitativními ukazateli a zhodnocení kvality siláží vlhkého kukuřičného zrna. V praktické části byl proveden pokus, který se zaměřuje na aplikaci různých aditiv použitých při silážování HMGC a doby skladování. V konkrétním podniku proběhlo silážování do polyethylenových vaků a v časových intervalech probíhaly odběry s následnými analýzami. Vari-anty silážních aditiv jsou porovnány mezi s sebou v parametrech sledující výživnou hodnotu a fermentační kvalitu. Poté byly výsledky vyhodnoceny a zpracovány statistickými metodami prezentovanými v tabulkách a grafech.This diploma thesis examines the method of silage preparation and the effect of selected additives in mechanically treated wet corn grain (HMGC). In a literature search, the issue is summarized according to the available information, ranging from methods of using maize seeds as whole plants to split harvesting with use for silage. The development of historical methods, technological factors affecting the quality of the resulting silage, the appropriate choice of silage additives, storage to bag, opening and the method of silage collection are described. Attention is also paid to the course of the fermentation process, the various factors affecting the resulting silage are related to quality indicators and an evaluation of the quality of wet maize grain silages. In the practical part, an experiment was carried out that focuses on the application of different additives used in the ensiling of HMGC and storage time. In a specific farm, silage was placed in polyethylene bags and sampling with subsequent analyses was carried out at time intervals. Silage additive variants are compared with each other in parameters monitoring nutritional value and fermentation quality. The results were then evaluated and processed by statistical methods presented in tables and graphs.
Keywords:
fermentace; fermentation; HMGC; polyethylene bags; polyethylenové vaky; silage; silage additives; siláž; silážní aditiva; skladovací doba; storage time