Název:
Možnosti lyofilizace a enkapsulace probiotických kultur
Autoři:
Faitová, Barbora Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2023
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato bakalářská práce s názvem „Možnosti lyofilizace a enkapsulace probiotických kultur“ je zpracována jako literární rešerše. Mikroorganismy jako takové hrají důležitou roli ve zdraví člověka, proto je snaha o rozšíření probiotických bakterií mezi konzumenty i prostřednictvím potravin. Z důvodu omezené životaschopnosti těchto buněk je možné jejich ošetření lyofilizací nebo enkapsulací. Tyto metody se jeví jako velice vhodné, protože zajišťují jejich stabilitu během skladování, zapracování do potravin i při průchodu trávicím traktem, kde jsou vystaveny nepříznivým podmínkám.This bachelor thesis entitled "Options for lyophilization and encapsulation of probiotic cultures" is prepared as a literature search. As such, microorganisms play an important role in human health, hence the effort to spread probiotic bacteria among con-sumers and through food. Because of the limited viability of these cells, treatment by lyophilization or encapsulation is possible. These methods appear to be very suitable as they ensure their stability during storage, incorporation into food and passage through the digestive tract where they are exposed to adverse conditions.
Klíčová slova:
encapsulation; enkapsulace; lyofilizace; lyophilization; probiotické mikroorganismy; probiotics in food; probiotics microorganism; probiotika v potravinách