Název:
Retence živin u drůbeže při zkrmování diet s podílem moučky z larev potemníka moučného
Autoři:
Kudlová, Lenka Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2023
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem diplomové práce je zjistit, vliv zařazení 20 a 50 g/kg moučky z larev potemníka moučného do diet pro drůbež na retenci živin, morfometrii trávicího traktu a viskozitu tráveniny. Dále bylo sledováno, jaký vliv má moučka z larev potemníka moučného na mikrobiologii tráveniny u nosnic a biochemické parametry krve brojlerů. Odebrané vzorky byly podrobeny laboratorním analýzám ke stanovení koeficientu bilanční stravitelnost, morfometrie trávicího traktu, viskozity tráveniny, mikrobiologie tráveniny a biochemické analýze krve. U brojlerů nebyly v retenci dusíkatých látek mezi skupinami zjištěny rozdíly (p > 0,05), naopak u nosnic byla zjištěna u kontrolní skupiny významně (p < 0,05) vyšší retence dusíkatých látek ve srovnání s pokusnými skupinami. V kontrolní skupině nosnic byla zjištěna (p < 0,05) nižší šířka a výška svalnatého žaludku, ale nejvyšší výška svaloviny ve srovnání s ostatními skupinami a v kontrolní skupině byl zjištěn (p < 0,05) delší tračník ve srovnání se skupinou nosnic přijímající v dietě 50 g/kg moučky z larev potemníka moučného. V délce klků mezi skupinami nebyly zjištěny rozdíly (p > 0,05). Ve viskozitě tráveniny brojlerů nebyly zjištěny rozdíly (p > 0,05) mezi porovnávanými skupinami, ale naopak u nosnic byla u skupiny se zařazením 50 g/kg moučky z larev potemníka moučného zjištěna (p < 0,05) nejvyšší hodnota viskozity tráveniny ve srovnání s ostatními skupinami. Mezi porovnávanými skupinami nebyly zjištěny rozdíly (p > 0,05) v mikrobiologii tráveniny nosnic. Významné rozdíly (p < 0,05) v biochemických parametrech krve byly zjištěny v koncentracích ALT, celkového bilirubinu, močoviny, kreatininu, glukózy a α-1 globulinu mezi kontrolní a pokusnými skupinami brojlerů.The aim of this diploma thesis is, if the inclusion of 20 and 50 g/kg mealworm meal (TML) in diets for poultry has an effect on nutrient retention, gastrointestinal morphometry and digesta viscosity. Furthermore, a digesta microbiology of laying hens and biochemical blood parameters of broilers were monitored. The collected samples were subjected to laboratory analysis to determine the nutrient retention, gastrointestinal morphometry, digesta viscosity, digesta microbiology and biochemical analysis of blood. The nitrogen retention was not affected by mealworm meal in broilers (p > 0.05). The nitrogen retention was the highest in the control group in laying hens (p < 0.05). A lower width and height and the highest muscle height of the gizzard, but a longer colon, (p < 0.05) were found in control group of laying hens compared to the experimental groups. No differences (p > 0.05) were found in the villi height of the ileum. The digesta viscosity in broilers was not affected by (p > 0.05) experimental diets. The highest value of digesta viscosity in laying hens was found in the group with inclusion 50 g/kg TML (p < 0.05). No differences (p > 0.05) were found in the microbiology of the digesta between the compared groups of laying hens. Significant differences (p < 0.05) in biochemical blood parameters were found in the concentrations of ALT, total bilirubin, urea, creatinine, glucose and α-1 globulin between control and experimental groups of broilers.
Klíčová slova:
digesta viscosity; gastrointestinal morphometry; hmyz; insects; morfometrie trávicího traktu; poultry nutrition; Tenebrio molitor; viskozita tráveniny; výživa drůbeže