Original title:
Kvalitativní ukazatele mléka původní valašky
Translated title:
Qualitative indexes of milk of ewes the Original Valachian
Authors:
PEŠINOVÁ, Petra Document type: Master’s theses
Year:
2010
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Cílem studie bylo vyhodnotit mléčnou užitkovost plemene původní valaška (PV). Sledování probíhalo v letech 2006 - 2009 a bylo do něj zapojeno celkem 123 bahnic. Vzorky byly odebírány z ranního dojení během jednotlivých měsíců duben až srpen (metoda ET. Dojení bylo prováděno strojově. U 84 ovcí byly známy genotypy AA (n = 13), AB (n = 18), BB (n = 53). Po vyhodnocení základních složek ovčího mléka od stáda bahnic PV během laktace byly zjištěny následující průměrné hodnoty: Tuk (T) 4,90 g.100g-1, hrubé bílkoviny (HB) 5,94 g.100g-1, kasein (K) 4,40 g.100g-1, sérové bílkoviny (SB) 1,18 g.100g-1, laktóza (L) 5,07 g.100g-1, sušina (S) 16,45 g.100g-1, tukuprostá sušina (TPS) 11,63 g.100g-1 a využitelná sušina (VS) 10,85 g.100g-1. Průměrné množství nadojeného mléka bylo 0,7 l.den-1. Vliv stádia laktace byl prokazatelný na všechny sledované ukazatele na hladině významnosti 0,001. Dále byl prokázán statisticky významný vliv kontrolního roku u obsahu TPS (P{<}0,05), u obsahu L (P{<}0,01)a u všech ostatních složek (P{<}0,001). Při srovnání mléčné produkce PV podle genetického polymorfismu {$\beta$}-laktoglobulinu byly zjištěny pravděpodobně průkazné rozdíly na produkci mléka (P{<}0,05). Nejvyšší dojivost dosáhl genotyp AB (0,76 l.den-1) {>} BB (0,68 l.den-1) {>} AA (0,66 l.den-1). U genotypu AB byly zjištěny nejnižší obsahy těchto základních složek T, B, K, S, TPS a VS. Vysoce průkazný vliv genotypu byl zjištěn na obsah L (P{<}0,001). Nejvyšší obsah L byl potvrzen u genotypu BB (5,13 g.100g-1 ) {>} (AB 5,08 g.100g-1) {>} AA (4,91g.100g-1). Méně průkazný vliv byl zjištěn u obsahu TPS (P{<}0,1). Nejvyšší průměrný obsah TPS byl nalezen u genotypu BB (11,72 g.100g-1) {>} AA (11,62 g.100g-1) {>} AB (11,54 g.100g-1). U genotypu AA byly zjištěny nejvyšší hodnoty složek T, B, K, SB, S. Oba genotypy AA, BB vykázaly stejné obsahy S (16,32 g.100g-1). The aim of study was to evaluate milk efficiency of sheep Original Valachian (OV). Observation took place in the period 2006-2009 and were involved 123 ovine. Samples were taken from the morning milking during the months April to August (method ET). Milking proces was realised mechanically. In 84 sheep were known genotypes AA (n = 13), AB (n = 18), BB (n = 53). After evaluation of essential components of ewe{\crq}s milk from flock of lambing ewes OV during lactation were found these average values: Fat (F) 4,90 g.100g-1, crude protein (CP) 5,94 g.100g-1, casein (CAS) 4,40 g.100g-1, serum protein (SP) 1,18 g.100g-1, lactose (L) 5,07 g.100g-1, dry matter (DM) 16,45 g.100g-1, solid not fat (SNF) 11,63 g.100g-1 and utilizable dry matter (UDM) 10,85 g.100g-1. Average daily milk yield of OV was 0,70 l. Effect of stage of lactation was provable on all the indicators in the level of significance 0,001. It was evidenced a statistically significant effect of the control year on the content of SNF (P{<}0,05), on the L (P{<}0,01) and on all other components (P{<}0,001). At comparing milk production OV according to the genetic polymorphism of {$\beta$}-lactoglobulin have been identified probably significant differences in milk yield (P{<}0,05). The highest daily milk yield reached genotype AB (0,76 l.day-1) {>} BB (0,68 l.day-1) {>} AA (0,66 l.day-1). In AB genotype was found the lowest levels of these essential components F, CP, CAS, DM, SNF and UDM. Highly significant effect of genotype was found on content of L (P{<}0,001). The highest content of L was confirmed by genotype BB (5,13 g.100g-1) {>} AB (5,08 g.100g-1) {>} AA (4,91 g.100g-1). Less significant effect was found on SNF (P{<}0,1). The highest average content of SNF was found in genotype BB (11,72 g.100g-1) {>} AA (11,62 g.100g-1) {>} AB (11,54 g.100g-1). In genotype AA was found the highest values of F, CP, CAS, SP, DM. Both genotypes AA, BB showed the same content of DM (16,32 g.100g-1).
Keywords:
genetic polymorphism; milk composition; Original Valachian; production; sheep; {$\beta$}-lactoglobulin; genetický polymorfismus; ovce; produkce; původní valaška; složky mléka; {$\beta$}-laktoglobulin Citation: PEŠINOVÁ, Petra. Kvalitativní ukazatele mléka původní valašky. České Budějovice, 2010. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/12112