Název:
Rostlinné alternativy mléčných a masných výrobků a jejich výživová hodnota
Překlad názvu:
Plant-based alternatives to dairy and meat products and their nutritional value
Autoři:
Faltýnová, Kristýna ; Dostálová, Jana (vedoucí práce) ; Chrpová, Diana (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2023
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato bakalářská práce se zabývá rostlinnými alternativami mléka, mléčných výrobků, masa a masných výrobků. Práce je rozdělena na dvě části, teoretickou a praktickou. Teoretická část se zabývá živinami, které získáváme z mléka a masa, surovinami použitými pro výrobu rostlinných alternativ mléčných a masných výrobků, živinami, které obsahují, a jejich vlivem na zdraví. V další kapitole je shrnuta legislativa týkající se masa a mléka, následuje kapitola zabývající se vysoce průmyslově zpracovanými potravinami (mezi něž rostlinné alternativy mléčných a masných výrobků patří), a nakonec kapitola o vegetariánství - v ní jsou charakterizovány jeho druhy, vysvětleny výhody a nevýhody a popsána jeho historie. Hlavním cílem praktické části práce bylo zjistit povědomí veřejnosti o rostlinných alternativách mléka, masa a výrobků z nich, jedním z vedlejších cílů pak bylo porovnat pohled vegetariánů a veganů oproti nevegetariánům na rostlinné alternativy. První částí praktické části je vyhodnocení anonymního nestandardizovaného dotazníku. Tento dotazník měl za cíl zjistit povědomí respondentů o rostlinných alternativách mléčných a masných výrobků a o jejich výživové hodnotě. Dotazníkového šetření se zúčastnilo celkem 349 osob, z toho 222 lidí konzumujících živočišnou stravu, 88 veganů a 39 vegetariánů...This bachelor thesis focuses on exploring plant-based alternatives to milk, dairy, meat and meat products. The thesis is divided into two parts, theoretical and practical. The theoretical section examines the nutrients found in milk and meat, ingredients used in plant-based alternatives to dairy and meat products, the nutrients they contain and their impact on human health. In the next chapter I summarize the legislation concerning meat and milk, this is followed by a chapter examining ultra-processed foods (which include plant-based alternatives to meat and dairy), and another chapter focused on vegetarianism - characterizing its different types, explaining its benefits and risks and describing its history. The primary objective of this thesis was to investigate public awareness of plant-based alternatives to milk, dairy and meat products, with a secondary goal of comparing the views of vegetarians and vegans to non-vegetarians. The first part of the practical section is an evaluation of an anonymous non-standardized questionnaire. This survey was used to determine the respondents' awareness of plant-based products and their nutritional value. A total of 349 people participated, including 222 non-vegetarians, 88 vegans, and 39 vegetarians (lacto-ovo vegetarians) from various age groups and...
Klíčová slova:
fortifikace potravin; potraviny; rostlinné alternativy; veganství; výživa; food; food fortification; nutrition; plant-based alternatives; veganism