Název:
Vliv techniky lovu na vybrané parametry masa
Autoři:
ČERNÁ, Barbora Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2023
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem diplomové práce bylo porovnání texturních vlastností daňčího masa pocháze-jícího z farmového chovu v závislosti na zvoleném způsobu porážky, dále byl posu-zován vliv pohlaví zvířat a také příkrm matek v laktaci. Začátek literárního přehle-du je věnován chemickému složení masa, dále jsou popsány vybrané technologické a organoleptické vlastnosti masa. V závěru literární části jsou shrnuty informace o farmových chovech zvěře. V praktické části diplomové práce je představen farmový chov daňků rodiny Friedbergerových. Poté jsou uvedeny výsledky z analýzy chemického složení dan-čího masa s následným posouzením výskytu kvalitativních změn v textuře masa v závislosti na sledovaných faktorech. The diploma thesis is focused on the comparison of the quality characteritics of fallow deer meat originating from farm breeding, in cluding the assessment of the influence of different methods of slaughter, gender, and suplementary feeding of mothers during the lactation period on the occurence of qualitative changes in the texture of the meat literature rewiev is devoted to the definition and composition of meat, and then selected characteristics of meat are described individually. At the end of literary part, information about farm breeding is sumarized. In the practical part, the farm breeding of fallow deer of the Friedberger family is presented. Then the results from the analysis of the chemical composition of deer meat are presented, followed by an assessment of the occurrence of qualitative changes in the texture of meat depending on the monitored factors.
Klíčová slova:
daněk evropský; farmový chov; maso; textura; fallow deer; farm; meat; texture Citace: ČERNÁ, Barbora. Vliv techniky lovu na vybrané parametry masa. České Budějovice, 2023. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/67919