Original title:
Vyhodnocení úrovně pestrosti stravování a plnění nutričních požadavků klientů ve vybraném zdravotnickém zařízení
Translated title:
Evaluation of the nutrition diversity and fulfillment of nutritional requirements of clients in a selected medical facility
Authors:
JÍLKOVÁ, Kateřina Document type: Master’s theses
Year:
2023
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Diplomová práce je zaměřena na vyhodnocení pestrosti stravování a nutriční skladbu jídelníčků v psychiatrické léčebně. Cílem je posouzení úrovně pestrosti stravování klientů a plnění jejich nutričních požadavků z hlediska příjmu energie a živin. Teoretická část přibližuje téma racionální výživy, dle které je sestavována dieta, kterou se pacienti v zařízení stravují a rovněž je zdůrazněna souvislost mezi konzumací alkoholu a vstřebáváním hlavních živin a mikronutrientů. Vlastní sledování se konalo ve vybrané psychiatrické léčebně v letech 2022 a 2023. Z hlediska hodnocení pestrosti stravování byl v každém ročním období zvolen jeden měsíc (leden, březen, červen, září) a v rámci tohoto měsíce byl vybrán vždy třetí týden, ve kterém byl stanoven nutriční příjem z celodenní stravy zajišťované léčebnou. Nutriční skladba týdenních jídelníčku byla stanovena pomocí veřejně dostupných databází. Týdenní příjem živin byl porovnán s normou potřeby živin pro dospělou populaci stanovenou dle DACH (2019). Na základě zjištěných výsledků lze konstatovat, že příjem bílkovin byl ve všem měsících vyšší, než byla stanovená norma. Naopak deficitní ve všech čtyřech měsících se ukázal příjem sacharidů. Deficitní se ukázal také příjem hořčíku, který nedosáhl doporučeného množství příjmu ani v jednom z měsíců. Pozitivní byl příjem tiaminu, který byl téměř totožný s doporučeným denním příjmem. Vyhodnocením pestrosti měsíčních jídelníčků byla zjištěna téměř ve všech skupinách potravin (mléko a mléčné výrobky, ovoce, zelenina, ryby) jejich nedostatečná frekvence zařazování do jídelníčku. Zařazení luštěnin do jídelníčku bylo splněno v letním, zimním a jarním měsíci. Ve statistickém vyhodnocení nebyly zjištěny žádné významné rozdíly mezi jednotlivými sledovanými měsíci. The thesis is focused on the evaluation of dietary diversity and nutritional composition of menus in a psychiatric hospital. The aim is to assess the level of dietary diversity of the clients and the fulfilment of their nutritional requirements in terms of energy and nutrient intake. The theoretical part introduces the topic of rational nutrition, according to which the diet that patients eat in the facility is drawn up, and the link between alcohol consumption and the absorption of major nutrients and micronutrients is also highlighted. The actual follow-up took place in the selected psychiatric hospital in 2022 and 2023. In terms of dietary diversity assessment, one month was selected in each season (January, March, June, September) and within this month, the third week was always selected in which the nutritional intake from the daily diet provided by the facility was determined. The nutritional composition of the weekly diets was determined using publicly available databases. The weekly nutrient intake was compared with the nutrient requirement standard for the adult population as determined by DACH (2019). Based on the results, it can be concluded that protein intake was higher than the established norm in all months. On the other hand, carbohydrate intake was found to be deficient in all the four months. Magnesium intake also proved to be deficient and did not reach the recommended intake in any of the months. The intake of thiamine was positive and was almost identical to the recommended daily intake. An assessment of the diversity of the monthly diets revealed that almost all food groups (milk and dairy products, fruit, vegetables, fish) were under-represented in the diet. The inclusion of legumes in the diet was met in the summer, winter and spring months. In the statistical evaluation, no significant differences were found between the months studied.
Keywords:
Dietary diversity; nutritional intake; psychiatric hospital; rational diet; nutriční příjem; Pestrost stravování; psychiatrická léčebna; racionální dieta Citation: JÍLKOVÁ, Kateřina. Vyhodnocení úrovně pestrosti stravování a plnění nutričních požadavků klientů ve vybraném zdravotnickém zařízení. České Budějovice, 2023. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/67440