Název:
Molekulární identifikace vybraných probiotických bakterií v různých druzích sýrů s využitím techniky real-time PCR a analýzy křivek tání (HRM)
Překlad názvu:
Molecular identification of selected probiotic bacteria in different types of cheeses using real-time PCR and high-resolution melting (HRM) techniques
Autoři:
Klaška, Dominik ; Brázda, Václav (oponent) ; Smetana, Jan (vedoucí práce) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2023
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [cze][eng]
Práce byla zaměřena na průkaz probiotických bakterií ve čtyřech komerčně dostupných sýrech (čedar, eidam, ementál a gouda). DNA byla izolována fenolovou extrakcí a komerčním kitem. Pomocí spektrofotometru byla u izolované DNA prokázána dostatečná koncentrace i kvalita pro další analýzu pomocí PCR v reálném čase a vysokorozlišovací analýzy křivek tání. K amplifikaci pomocí real-time PCR byly použity druhově specifické primery. Ve výrobcích byla zkoumána přítomnost sedmi různých bakterií z rodů Lactobacillus, Lactococcus, Propionibacterium a Streptococcus.
The study aimed to detect probiotic bacteria in four commercially available cheeses (cheddar, edam, emmental and gouda). DNA was isolated by phenol extraction and a commercial kit. Using a spectrophotometer, the isolated DNA demonstrated sufficient concentration and quality for futher analysis by real-time PCR and high-resolution melt analysis. Species specific primers were employed for real-time PCR amplification. The presence of seven different bacterial species from the genera Lactobacillus, Lactococcus, Propionibacterium and Streptococcus was investigated in the cheese products.
Klíčová slova:
HRM analýza; izolace DNA; PCR v reálném čase; probiotické bakterie; sýr; cheese; HRM analysis; isolation of DNA; probiotics bacteria; Real-time PCR
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/209731